EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P потвърди позитивен рейтинг на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди позитивен рейтинг на България

mail12:44 | 17.12.2010прегледи 1540 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция Standard & Poor's Ratings Services е потвърдила днес дългосрочния и краткосрочния рейтинги за кредити в чуждестранна и местна валута на Република България на нивата им от съответно BBB и A-3, съобщи Министерството на финансите (МФ).
Перспективата за дългосрочния кредитен рейтинг е стабилна, а оценката за трансфер и конвертируемост остава непроменена - A.
„Рейтингът за Република България отчита благоприятното ни мнение за фискалната й политика, ниския брутен дълг на страната и перспективите й за растеж в средносрочен план, особено ако са подкрепени от подобрено усвояване на средствата от ЕС и други преимущества на членството в ЕС. Стабилната перспектива балансира благоприятната фискална позиция и перспективите за икономически растеж на България с нейната външна уязвимост”, се казва в становището на S&P.
През 2010-2011 г. слабото вътрешно търсене вероятно ще доведе до по-нататъшно намаляване на дефицита по текущата сметка, който ще бъде покрит от нетния приток на капитал и трансфери от ЕС, прогнозира рейтинговата агенция.
Като аргумент за оценката се посочва още, че правителството води правилна политика за справяне с бюджетния дефицит и очакванията на рейтинговата агенция са той да бъде под 3% от БВП през 2011 година. „В резултат на това очакванията ни са през 2011 г. държавният дълг да бъде под 20% от БВП”, прогнозира S&P.
Очакванията на рейтинговата агенция относно брутния външен дълг на финансовия сектор са той да спадне в края на 2010 г. до 9 млрд. долара от 12 млрд. към 31.12.2009 година.
Standard & Poor's изразява очакване за стабилизиране на външното кредитиране на банките, тъй като счита банковата система за добре капитализирана с добре функционираща регулаторна и надзорна рамка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161