EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P понижи рейтинга на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P понижи рейтинга на Китай

mail17:45 | 27.09.2017прегледи 18029 коментарикоментари 0


Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Китай до "А+" от "АА-", цитирайки повишените рискове от рязкото увеличаване на размера на кредитите.

Намаляването на рейтинга отразява нашата оценка, че продължителният период на силен кредитен растеж е увеличил китайските икономически и финансови рискове, посочи в своето изявление водещата кредитна агенция, като това представлява първо понижение на дългосрочния кредитен рейтинг на Китай от страна на "Стандард енд Пуърс" от далечната 1999-а година.

"Стандард енд Пуърс" допълни, че променя на стабилни от негативни перспективите пред новия кредитен рейтинг на втората по сила световна икономика. Стабилната кредитна перспектива отразява нашето мнение, че Китай ще запази силното си икономическо представяне и ще подобри фискалното си положение в рамките на следващите 3 до 4 години, посочи рейтинговата агенция. .

Кредитната агенция също така отбеляза, че неотдавнашните усилия на правителството за намаляване на корпоративния ливъридж могат да стабилизират финансовите рискове в средносрочен план. Ние обаче предвиждаме, че ръстът на кредитите през следващите две до три години ще остане на нива, които постепенно ще увеличат финансовите рискове, каза "Стандард енд Пуърс".

Днешното решение следва понижаването на кредитния рейтинг на Китай от страна на агенция "Мудис" през месец май тази година и идва в момент, когато властите в Пекин се опитват да се справят с предизвикателствата, свързани с финансовите рискове, които произтичат от години на стимулиране на кредитирането и увеличаване на дълговете, за да бъдат изпълнени официалните правителствени цели за икономическия растеж. Агенция "Фич" пък беше първата, която намали дългосрочния рейтинг на Китай през 2013-а година.

Понижението на кредитния рейтинг е и факт по-малко от месец преди предстоящия важен Конгрес на управляващата Комунистическа партия на Китай, на който се очаква да има сериозни размествания в ръководството на страната, отбелязва агенция Ройтерс.

Предприетият от "Стандард енд Пуърс" ход вероятно ще засили опасенията, свързани със много устойчивият ръст на кредитирането и на нивата на дълга в Китай, въпреки по-добрият от очакваното икономически растеж през първата половина на годината.

 


Тагове: Китай, рейтинг, S&P
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047