EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P: Има какофония в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P: Има какофония в ЕС

mail11:50 | 15.07.2011прегледи 858 коментарикоментари 0


Обвинена заедно с посестримите си, че изострят дълговата криза, американската рейтингова агенция Standard and Poor's отрича да налива масло в огъня и посочва какофонията като неблагоприятен факт за Европа. В интервю за АФР президентът на S&P за Европа, Карол Сиру, отговаря на наболели въпроси.
Въпрос: Трите големи рейтингови агенции отново са обект на критики в Европа. Обвиняват ви, че изостряте кризата, понижавайки оценката на страните в най-крехки позиции.
Отговор: Каква би могла да бъде алтернативата? Да не се казва нищо? Днес правителствата не успяват да предадат посланието си. Европа не успява да даде единна визия за подкрепата, която планира да окаже на затруднените страни. Инвеститорите са в неведение. Тази какофония, която продължава от 18 месеца, се отразя много зле на пазарите. И на практика финансовите пазари днес имат по-песимистично от нашето възприятие за положението на някои страни. Всичко което се казва, или не се казва, се тълкува, извадено от контекста и уголемено, защото има огромна несигурност и нервност. Когато обаче ние започнахме да понижаване рейтингите на тези страни през 2004 година, решението ни нямаше никакво въздействие върху пазарите. По това време те бяха - тъкмо обратното - много по-големи оптимисти от нас. Ние не сме безумци. Даваме си сметка за нашата роля и за нашата отговорност и не искаме да подхранваме опасенията, когато това е неоснователно. Не става дума да се налива масло в огъня, а да се информира, с други думи - да се говори, когато събитията или нови елементи променят оценката ни за дадена ситуация.
Въпрос: Европейската комисия иска да забрани на агенциите да дават оценки за държавите, за които вече има изработен международен план за оказване на помощ, каквито са Ирландия и Португалия. Какво мислите за това?
Отговор: Не знам как би могла да го направи. При сегашната обстановка дали това би било най-добрата мярка за успокояване на кредиторите? Дали това ще може да отслаби опасенията в еврозоната?

 


Тагове: S&P, интервю
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg