EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P изненадващо повиши рейтинга на Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P изненадващо повиши рейтинга на Италия

mail09:32 | 31.10.2017прегледи 18360 коментарикоментари 0


Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши изненадващо дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Италия до ниво "ВВВ", като това представлява първото увеличение на рейтинга на третата по сила икономика в еврозоната от страна на кредитната агенция от най-малко три десетилетия насам, съобщава Ройтерс.

"Стандард енд Пуърс" отбеляза, че това повишаване на кредитния рейтинг от досегашното негово "ВВВ-" е оправдано с оглед на засилващите се перспективи пред италианската икономика, нарастващите инвестиции в страната, стабилният подем на заетостта и подобряването на дълговото бреме на банковия сектор.

В същото време агенция запази "стабилна" перспективата пред новия кредитен рейтинг на страната.

"Стандард енд Пуърс" прогнозира, че БВП на Италия ще нарасне с 1,4% през настоящата година и с 1,3% през всяка една от следващите две години. Това не се различава съществено от възходящо ревизираните прогнози през миналия месец на италианското правителства на премиера Паоло Джентилони, според които италианската икономика ще се разшири през 2017-а година с 1,5% вместо с прогнозираният през април растеж от едва 1,1 на сто. Правителството също така повиши и своята прогноза за растежа на БВП през следващата година до 1,5% от 1,0%.

Италианските банки пострадаха сериозно от продължителния икономически спад през последните години, който остави секторът със стотици милиарди евро "лоши кредити". Правителството трябваше да се намеси, за да спаси редица кредитори, докато други банки се наложи да изчистят рисковите активи от своите баланси. Централната банка на Италия заяви по-рано този месец, че "лошите" (необслужвани) задължения, държани от италианските банки, са намалели през август до най-ниско ниво от юли 2014 година насам.

От 1988 година насам агенция "Стандард енд Пуърс" намаляваше трайно кредитният рейтинг на третата по големина икономика в еврозоната от ниво "АА+", като рейтингът "ВВВ-", който е само една стъпка над т.нар. територия "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), беше в сила за Италия от 5-и декември 2014-а година.

За разлика от "Стандард енд Пуърс", агенциите "Мудис" и "Фич" повишиха рейтинга на Италия през 2002 година, но  впоследствие трябваше отново да го намалят. По-рано този месец "Мудис" потвърди кредитната си оценка за Италия на ниво "Baa2", докато през април агенция "Фич" понижи рейтинга на страната до "BBB" от "BBB+".


Тагове: Италия, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149