EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ryanair ще плати заради Ейяфятлайокутл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ryanair ще плати заради Ейяфятлайокутл

mail15:15 | 01.02.2013прегледи 367 коментарикоментари 0


Въздушният превозвач трябва да се погрижи за пътниците, чиито полет е бил отменен поради извънредни обстоятелства, каквито са затварянето на въздушното пространство вследствие на изригването на вулкана Ейяфятлайокутл, постанови Съдът на ЕС. Съдът на ЕС, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че нискобюджетната авиокомпания Райънеър (Ryanair) трябва да плати компенсации на пътниците, които не са били превозени заради изригването на Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010 година.
Правото на Съюза не предвижда ограничение във времето или като размер на паричната сума на това задължение за полагане на грижа за пътниците (настаняване, храна, напитки), се допълва в съобщението на Съда на ЕС, качено на сайта му.

По силата на правото на Съюза при отмяна на полет въздушният превозвач е длъжен да положи грижа за пътниците на този полет, както и да ги обезщети. Що се отнася до задължението за полагане на грижа въздушният превозвач трябва да предостави безплатно, според времето за изчакване, напитки, храна и евентуално настаняване в хотел, превоз от летището до мястото на  настаняване, както и средства за свързване с трети лица, се посочва в съобщението на Съда на ЕС.
Въздушният превозвач е длъжен да изпълни това задължение, дори когато отмяната на полета се дължи на извънредни обстоятелства, тоест такива, които не биха могли да бъдат избегнати, дори при вземане на всички разумни мерки. Обратно, що се отнася до неговото задължение за обезщетяване, въздушният превозвач може да се освободи от него, ако докаже, че отмяната на полета се дължи на подобни обстоятелства.
Вследствие на изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл въздушното пространство на няколко държави членки, включително на Ирландия, бе затворено между 15 и 22 април 2010 г. поради наличието на опасност за самолетите. Райънеър съобщи, че е платил 26,1 милиона евро на блокирани пътници, но отказва да уважи много от жалбите, тъй като според авиокомпанията исканията в тях са прекомерни. Съдът призова пътниците да настояват за разумни суми.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4211