EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Romania Libera: Кремъл и протестите в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Romania Libera: Кремъл и протестите в България

mail10:20 | 10.09.2020прегледи 362 коментарикоментари 0


Адриана Константинеску,Romania Libera, /със съкращения/

Напоследък Русия засили натиска срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша се превърнаха в ключови обекти на руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на „фронтовата линия на нова студена война“. Наскоро Обединеното кралство публикува безпрецедентен доклад, в който се твърди, че Москва се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.

 Германия на фронтовата линия на руските хибридни действия

 "Газпром" постоянно подкопава жизнеспособността на Полша, се казва в статия, публикувана от blitz.bg. Джон Кампфнер, журналист и старши изпълнителен директор на RUSI - Royal United Services Institute. Той отбелязва, че Германия е начело в хибридните руски действия за намеса и влияние в Европа. Страната е изправена пред различни опасности от Русия, която се върти главно около кибер сигурността, но в никакъв случай не се ограничава само до нея. В статията си Кампфнер се позовава на руския президент Владимир Путин и „постигнатото от неговата прогресивна пропагандна машина е да разграничи Русия от съветския комунизъм в Източна Германия“.

Кремъл е насочен към България през последните години

 Сега Русия все повече се насочва към атаки срещу други по-малки европейски държави, които се борят да се защитят. През последните години Кремъл се насочи към балканска държава и членка на ЕС, България. Някои политически анализатори там смятат, че Москва и нейните тайни служби подклаждат протестите в страната в продължение на два месеца.

Румен Радев, президент на лявата опозиционна БСП (бивша комунистическа партия), за когото се смята, че е координиран между лидера на своята партия Корнелия Никова и руския генерал Леонид Решетников, излезе в подкрепа на хората по улиците. Това дори беше написано от влиятелния испански вестник ABC. Според изданието Радев и избягалият български олигарх от Дубай Васил Божков са сред организаторите на протестите в момента в България. Божков е обвинен от прокуратурата на страната за пране на пари и данъчни престъпления.

Целта е ГЕРБ - проевропейската и пронатовска дясна партия.

Президентът Румен Радев, кандидат на лявата опозиционна БСП (бивша комунистическа партия), чиято кандидатура се смята за съгласувана между лидера на неговата партия Корнелия Нинова и руския генерал Леонид Решетников, изрази подкрепа за хората на улицата. Президентът Радев назначи в своя екип бившите журналисти Елена Йончева и Иво Христов, и двамата руски възпитаници. Миналата година те станаха евродепутати от българската левица, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Веднага след като встъпи в длъжност, Елена Йончева започна да пледира срещу санкциите, които ЕС наложи на Русия. Самата Елена Йончева е от руски произход - майка й Лариса е рускиня, а Елена е учила телевизионна журналистика по времето на комунизма в Москва.

Български политически анализатори смятат, че Йончева е участник в плана на руските тайни служби за компрометиране на България чрез съдебни системи на ЕС.

Под предлог за борба с корупцията целта е да се изолира България от другите съюзници като напълно корумпирана държава, което е в пълно несъгласие с европейските директиви.

Целта е да се заклейми България по този начин като неуважение на върховенството на закона и да се проправи път за руските тайни служби да извършат преврат, като вземат властта в страната. Друга цел е да се използват „национални протести“ за сваляне на законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, която управлява България за трети път.

Крайната цел на руските служби е страната да напусне ЕС и НАТО, като по този начин разшири влиянието си в региона, като същевременно играе подобна игра в съседна Сърбия.

 Детронирането на Бойко Борисов

Елена Йончева не е загрижена за имиджа на България и последиците от нейната антибългарска дейност. Целта е да бъде детрониран Бойко Борисов и да консолидира руското влияние. Ето защо българските евродепутати искат да информират лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (PSE) за плана на руските тайни служби за използване на съдебната система на ЕС за руски политически цели.

Освен това лидерите на тези две партии трябва да вземат предвид насоките и целите, поставени пред европейските прокурори от май, за да предотвратят злоупотребите със съдебни власти за политически цели и злоупотребата им в полза на руските интереси, включително подкопаване и дискредитиране демократични и антируски партии и техните лидери.

Български политически анализатори смятат, че Елена Йончева е била многократно замесена от руските тайни служби за различни задачи, от повишаване на репутацията на сирийския диктатор Башар Асад с пари от Руската външнотърговска банка ВТБ до използване на проруската опозиционна партия БСП за да се увеличи - българско и антиевропейско присъствие в Европейския парламент. Тя стигна дотам, че поиска от испанската комисия за борба с корупцията конкретно политическо решение. Това е осъдително и Елена Йончева трябва да носи отговорност за поведението си, тъй като това е доказателство, наред с други неща, за членството й в работната група за руски стратегически цели. По-конкретно - незаконното използване на съдебните органи на страните от ЕС за политически цели.

 Заслужава да се спомене, цитирайки местната преса, че евродепутатът Елена Йончева бе обвинена в пране на пари от българската прокуратура в качеството й на собственик и управител на компанията "Офроуд", от фондовете на която имаше право да се разпорежда.

Последната й работа като журналист беше в частната телевизия TV7, която е неплатежоспособна. Самата TV7 беше финансирана от фалиралата частна банка KTB, собственост на Цветан Василев, издирвана от българската прокуратура и скрита в момента в Сърбия.

 Държавната прокуратура установи, че през 2012 г. Йончева създава съвместно предприятие с офшорна компания, която впоследствие депозира над 650 000 лв. (325 000 евро) по сметките на новата компания директно от банката на ЦВТ на Цветан Василев непосредствено преди влизането на финансовата институция в несъстоятелност, поглъщайки спестяванията на десетки хиляди български граждани.

Държавната прокуратура твърди, че Йончева е знаела, че е прала измамните пари от КТБ в предишни години.

Това е настоящата и реална картина на руските действия в България. Натискът, който Москва оказва върху София, е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес човек продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, трябва да се знае, че 80 стотинки, от 1 лев в джоба на всеки българин, идват от ЕС. Руското влияние е „новата нормалност“ в Европа и може да се устои само ако останем в съюза.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg