EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Reuters: Корупция и престъпност бич за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Reuters: Корупция и престъпност бич за България

mail17:30 | 01.10.2010прегледи 1344 коментарикоментари 0


България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз, страда от дълбока рецесия, а тя пък намали приходите и увеличи безработицата, накърнявайки популярността на дясноцентристкото правителство, отбелязва днес агенция Reuters в поредица, посочваща основните политически рискове в много страни по света, сред които и България.
Стабилността на дясноцентристкия кабинет на премиера Бойко Борисов не е застрашена в краткосрочна перспектива, тъй като той се радва на подкрепата на малцинството десни партии, докато подкрепата за главния му съперник - социалистите - продължава да бъде слаба.
Икономическата криза наред с прикриваните дефицити, които излязоха на бял свят през април, накараха балканската страна да изостави плановете си за бързо влизане в еврозоната, а това породи опасения в ЕС за качеството на статистическите данни и
допринесе за покачването през юни до 11-месечен максимум на лихвите по държавните облигации.
Правителството трябва да представи резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази вярата на ЕС и да извоюва доверието на инвеститорите.
България навлезе в рецесия миналата година, когато забавянето на глобалната икономика накара чуждестранните инвеститори да се оттеглят и принуди бизнеса за спре или значително да свие дейността си. Икономиката се сви с 5 процента през 2009 година.
София се надява да увеличи износа след излизане на икономиката от рецесията тази година, но бавното съживяване на външното търсене и силното затягане на външното търговско кредитиране вероятно ще остане под натиск.
Трябва да се следи дали растежът ще отговаря на правителствените прогнози и дали правителството ще разхлаби фискалната си политика, за да запази популярността си, както и дали ще бъде в състояние да се финансира от международните пазари на приемлива цена или пък ще бъде принудено да се обърне за кредити от Международния валутен фонд, отбелязва Reuters.
Корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат бич за балканската страна дори 20 години след падането на комунизма. Фаворитизмът и необходимостта да се дават подкупи, за да бъдат гарантирани сделки възпират чуждестранните инвеститори и ограничават икономическия растеж.
Трябва да се следи внимателно дали правителството ще изпълни политическата си воля да се пребори с корупционните практики, отбелязва Reuters. Това едва ли ще раздвижи пазарите в краткосрочна перспектива, но пък праща важен сигнал, че България става страна, в която вече е по-лесно да се прави бизнес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg