EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Reuters: България няма да разреши ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Reuters: България няма да разреши ГМО

mail15:45 | 10.02.2010прегледи 630 коментарикоментари 0


Българският земеделски министър за пореден път увери притеснените хора, че правителството няма да допусне генно модифицирани хранителни продукти в магазините, но не потвърди предишна позиция дали балканската страна ще стане свободна зона за ГМО, съобщава Reuters.
В специално интервю за информационната агенция Мирослав Найденов заявява, че с пет годишния мораториум върху отглеждането на генно модифицирани култури, предложен от управляваща дясноцентристка партия в страната ГЕРБ, ще се успокоят страховете в обществото около новото законодателство.
Неправителствените организации, фермери и граждани, които излязоха да протестират преди седмица срещу генно модифицираните култури, смятат, че предложения мораториум е „политически PR и манипулация”, насочена към отклоняване на общественото внимание.
Промените в законодателството, предизвикали обществените страхове, предвиждат отмяна на забраната за отглеждане на ГМО култури по научни и търговски причини, а култивирането им ще бъде възможно само с разрешение, издадено от специална комисия.
Представители на избраното през юли правителство коментираха, че промените в законодателството, свързано с ГМО, приети от парламента на първо четене, имат за цел да синхронизират законите на страната с тези на ЕС.
„Култивирането и използването на тези култури в производството на храна за хората, което сега провокира страхове, никога не е било обект на обсъждане,” заявява пред Reuters Найденов.
Темата за оторизирането на ГМО за консумация, производство и култивация в Европа е обект на широк обществен дебат, придобил дори политическа нюанси, и в много случаи е враждебно атакуван.
В България природозащитните организации, производителите на органични продукти и редица политически партии, сред които представени в парламента десни групи, настояват София да не либерализира законодателството по отношение на ГМО, поддавайки се на натиска на биотехнолози и други индустрии.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg