EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Q&A: Инструмент за техническа подкрепа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Q&A: Инструмент за техническа подкрепа

mail14:15 | 15.03.2022прегледи 725188 коментарикоментари 0


Какво представлява Инструментът за техническа подкрепа?

Инструментът за техническа подкрепа (ИТП) е инструмент, чрез който Комисията предоставя техническа подкрепа за реформите в държавите — членки на ЕС, въз основа на подадените от националните органи искания.

ИТП е част от многогодишната финансова рамка за периода 2021—2027 г. и от плана за възстановяването на Европа. Чрез него се насърчава икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС, като се подкрепят усилията на държавите членки за провеждане на необходимите реформи. ИТП се опира на успеха на предшестващата го Програма за подкрепа на структурните реформи, по линия на която от 2017 г. насам Комисията предостави техническа подкрепа на всичките 27 държави членки за над 1400 проекта в широк кръг от области на политиката.

Какъв е бюджетът на ИТП и какво финансиране получава всяка държава членка?

В сравнение с Програмата за подкрепа на структурните реформи, чийто бюджет за периода 2017—2020 г. беше 222,8 млн. евро, ИТП има по-голям бюджет, а времетраенето му е удължено така, че да съвпада с това на многогодишната финансова рамка (864 млн. евро за 7 години, т.е. около 115 млн. евро годишно).

ИТП разполага с общ бюджет от 116,8 млн. евро за 2022 г.

Комисията не предоставя пряко финансиране на държавите членки. Тя им съдейства с експертни познания, а държавите членки отговарят за извършването на реформите. ИТП се основава на търсенето, което означава, че той се задейства вследствие на искане от страна на държавите членки. За осигуряваните от Комисията експертни познания не е необходимо съфинансиране от страна на държавите членки, но успехът на подкрепата за реформи зависи от ангажираността на техните органи. В много случаи тя се предоставя под формата на съчетание от външна подкрепа и собствен експертен опит на Комисията (ГД „Подкрепа на структурните реформи“ и/или други служби на Комисията) и се приспособява специално за конкретния случай.

Комисията осигурява експертни познания за подпомагане на държавите членки при разработването и изпълнението на реформите, но самите реформи не се финансират от ИТП. Те може да се финансират чрез национални средства или други фондове на ЕС, като например Механизма за възстановяване и устойчивост.

За какви реформи може да се отпускат средства от ИТП?

Чрез ИТП може да се подпомага широк спектър от потенциални реформи, предложени от държавите членки. Областите на политиката, за които може да се отпускат средства за реформи, включват:

- управление на публичните финанси, данъчна политика и управление на приходите,

- управление, публична администрация и прилагане на принципите на правовата държава,

- бизнес среда, растеж, търговия и инвестиции,

- пазар на труда, образование и социални услуги, включително управление на миграцията и интеграция,

- здравеопазване, социални грижи и грижи за децата,

- екологосъобразни и цифрови политики,

- финансов сектор и достъп до финансиране,

- данни и статистическа информация,

- подготовка за членство в еврозоната,

- рискове за общественото здраве, рискове за сигурността и обезпечаване на непрекъснатост на стопанската дейност.

Чрез ИТП Комисията може да съдейства на държавите членки и за изготвянето и изпълнението на техните планове за възстановяване и устойчивост, които са необходимо условие за достъпа до финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Как могат държавите членки да кандидатстват за подкрепа за реформи?

Държавите членки имат възможност да заявят своите нужди от подкрепа до края на месец октомври всяка година. Комисията анализира исканията и провежда диалог с националните координиращи органи, за да прецени нуждите на съответната държава, както и вариантите за подкрепа на реформите. Комисията дава начало на конкретните проекти след приемането на годишната работна програма на ИТП.

Как функционира на практика подкрепата за реформи?

Подкрепата може да обхваща всички етапи на реформите — от първоначалния замисъл и етапа на концептуализация до етапите на изпълнение, управление на промените и оценка. Тя може да е под формата на стратегически или технически насоки; проучвания за оценка на нуждите от реформи или на вариантите за реформи в отделни области; обучения или посещения от експерти в съответната държава.

Подкрепата за реформи, която се осъществява чрез ИТП:

  • започва с подаване на искане от държавата членка. Нейната ангажираност е от ключово значение за успеха на реформите.
  • е специално пригодена за конкретния случай и за конкретната държава. Комисията набелязва и анализира какво точно е необходимо във всяка ситуация.
  • предлага на държавата уникално съчетание от експертни познания. Комисията свързва по възможно най-подходящия начин експертните познания с потребностите.
  • е ориентирана към практиката и дава конкретни резултати. След като получи искане за подкрепа, Комисията провежда диалог с държавата членка, за да добие подробна представа какви са нуждите от реформи и как най-ефикасно да предостави най-подходящата подкрепа по най-бързия начин.
  • укрепва институционалния и административния капацитет на съответната държава — членка на ЕС, за: разработване и изпълнение на реформи, ii) улесняване на прехода към екологосъобразни и цифрови технологии, iii) справяне с предизвикателствата, отбелязани в рамките на европейския семестър, или iv) прилагане на правото на ЕС.

Какви примери има за водещ проект?

В съответствие с целите на стратегията за цифровизиране на финансовите услуги в ЕС, през 2022 г. ИТП ще подкрепи 20 държави членки в укрепването на техния капацитет за надзор в областта на иновативните цифрови финансови услуги, насърчавайки сближаването на надзорните практики във всички дейности на финансовия сектор. Водещият проект „Академия на ЕС в областта на надзора на цифровите финансови услуги“ включва онлайн платформа за улесняване на програмите за обучение и обмена на най-добри практики за надзорните органи и звената за финансово разузнаване в държавите членки.

Какви примери има за многонационален проект?

ИТП подкрепя 23 държави членки да засилят капацитета си за екологизиране на публичните финанси чрез специална програма за обучение в областта на екологосъобразното бюджетиране за държавните служители, работещи в националните публични администрации. Този проект предоставя инструменти за изготвяне на бюджетни политики, проучвания на конкретни случаи и специализирани семинари, за да помогне на държавите членки да постигнат целите в областта на климата и околната среда.

Подпомага ли ИТП изготвянето и изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост?

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент в основата на NextGenerationEU, който помага на ЕС да излезе по-силен и по-устойчив от пандемията от коронавирус. Като част от плана за възстановяване на Европа ИТП предоставя подкрепа на държавите членки за изготвянето и изпълнението на техните планове за възстановяване и устойчивост, които отключват потенциала на Механизма за възстановяване и устойчивост. 57 % от новите проекти по ИТП, подбрани през 2022 г., са свързани с изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост.

До момента общо 261 проекта по ИТП, включително новите 116 проекта за 2022 г., са допринесли или ще допринесат за изготвянето или изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки.

ИТП може:

  • да предоставя обща подкрепа за изготвянето или изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост,
  • да подкрепя изпълнението на конкретни реформи и инвестиции, включени в плановете за възстановяване и устойчивост.

Какви примери има за това как ИТП допринася за справедливия преход?

През 2021 г. ИТП предостави подкрепа на 18 държави членки при изготвянето на техните териториални планове за справедлив преход в рамките на Механизма за справедлив преход. Този механизъм е неразделна част от Европейския зелен пакт и предоставя целенасочена подкрепа за облекчаване на социално-икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика.

През 2022 г. ИТП ще подпомогне прилагането на Механизма за справедлив преход, включително чрез подпомагане на националните насърчителни банки. Освен това ИТП ще подкрепя региони и сектори, които не са обхванати от този механизъм, но са изправени пред сходни предизвикателства.

Какви примери има за това как ИТП допринася за екологосъобразния преход?

През 2022 г. ИТП ще подпомогне държавите членки при разработването и провеждането на реформи за саниране на сгради в съответствие с вълната на саниране на ЕС.

Какви примери има за това как ИТП допринася за екологосъобразния преход?

Комисията подкрепи Гърция при разработването на нейната стратегия в областта на цифровите технологии за гръцката промишленост. По-специално Комисията предостави експертни познания за промишлеността и в сектора на цифровите технологии, за да оцени цифровата зрялост на гръцката промишленост, подкрепи изготвянето на всеобхватната стратегия „Индустрия 4.0“ и включения в нея план за действие, и осигури изграждането на капацитет за нейното изпълнение.

Какви примери има за това как ИТП допринася за цифровизацията на публичните администрации?

В рамките на раздела за „Водещи проекти за електронни административни услуги“ от поканата за представяне на предложения по ИТП за 2022 г. държавите членки подадоха 45 искания. Във водещите проекти за електронни административни услуги се определят мерките за техническа подкрепа, необходими за улесняване на разработването и внедряването на електронни административни услуги в цяла Европа. Проектите ще бъдат насочени към разработването и осъществяването на електронно управление, управление на данните, мерки за интелигентни градове и цифрови умения за публичния сектор, включително в съответствие с Регламента за единната цифрова платформа.

Какви примери има за това как ИТП допринася за управлението на миграцията и за интеграцията?

Европейската комисия оказа подкрепа на гръцкото правителство при създаването на система за настаняване на семейства с деца и уязвими лица, търсещи убежище, в сътрудничество с ВКБООН. Инструментът за техническа подкрепа допринесе значително за подобряване на условията на приемане, услугите и помощта за семействата на лицата, търсещи убежище, настанени в апартаменти, и за рационализиране на административните процедури, за да се гарантира достъпът до тази подкрепа.

Комисията също така оказа подкрепа на Австрия, Белгия, Гърция, Италия и Португалия за подобряване на интеграцията на бежанците в местните общности и на пазара на труда.

Какви примери има за това как ИТП подпомага децата, изложени на риск от бедност и социално изключване?

През 2022 г., в рамките на водещата инициатива „Гаранция за децата“ ИТП ще продължи да подпомага държавите членки при изпълнението на Европейската гаранция за децата. Към настоящия момент осем държави се ползват от подкрепата на ИТП в рамките на тази водеща инициатива. Ключовите области на политиката са: приобщаващо образование; координиране, наблюдение и оценка на политиките, насочени към децата и младежта; деинституционализация и насърчаване на заместващата грижа; образование и грижи в ранна детска възраст; насърчаване на здравето и профилактика на болестите. Освен това Комисията работи с четири държави членки по реформи, чиято цел е образователната система да стане по-приобщаваща, като се подобри достъпът до образование за децата на мигранти, децата с увреждания и децата в уязвимо положение.

Какви примери има за подкрепа от ИТП в областта на киберсигурността?

През 2021 г. ИТП подкрепи държавите членки в укрепването на киберсигурността, например чрез повишаване на осведомеността относно киберсигурността, подобряване на процедурите и инструментите за киберсигурност и укрепване на капацитета на бенефициерите за предотвратяване и справяне със заплахите за киберсигурността. През 2022 г. ИТП ще продължи да предоставя подкрепа за разработването на инструменти за намаляване на рисковете за киберсигурността и за подобряване на образованието в областта на киберсигурността.

Какви примери има за това как ИТП допринася за изпълнението на стратегията за равенство между половете за периода 2020—2025 г.?

През 2021 г. ИТП започна да подкрепя Чехия при разработването на приобщаващи по отношение на пола подходи към публичните политики и планирането на изпълнението на стратегията на Чехия за равенство между половете за периода 2021—2030 г. Това е в съответствие и с поставените цели на стратегията на ЕС за равенство между половете за периода 2020—2025 г. Като интегрира перспективата за равенство между половете в публичните политики, тази реформа ще допринесе за насърчаване на равенството и за борба с дискриминацията.

Какви примери има за това как ИТП допринася за модернизирането на публичната администрация?

Чрез ИТП е предоставена подкрепа на Върховния съд на Кипър при модернизирането на правилата на гражданското процесуално право. Прилагането на новите правила ще допринесе за по-справедлива и по-ефективна правосъдна система. Това ще послужи за укрепване на принципите на правовата държава, ускоряване на правосъдието и осигуряване на благоприятни условия за инвестиции и устойчивост на растежа. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053