EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

OTP Group със 7% по-висока печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

OTP Group със 7% по-висока печалба

mail09:20 | 08.03.2011прегледи 1002 коментарикоментари 0


Група ОТП, е реализирала през 2010 г. 162 милиарда унгарски форинти коригирана печалба след данъци, което е с около 7% повече от резултата за 2009 г., се казва в съобщение от Будапеща на Банка ОТП. През четвъртото тримесечие на миналата година коригираната чиста печалба е възлязла на 31,8 млрд. форинти. Със 7 процента на годишна база е нараснала оперативната печалба на многонационалната Група ОТП, чиято „перла в короната” е Банка ДСК, достигайки 467 млрд. унгарски форинти. След коригирането й нейният обем е станал обаче почти равен на този от 2009 г. – 436 млрд. форинти. Консолидираният кредитен портфейл на Група ОТП се е увеличил с 9% на годишна база и с 2 процента на тримесечна база, изразен номинално. Най-значителен ръст е отбелязан на руския пазар, като коригираният в чужда валута портфейл на дъщерната банка ОТП Русия е набъбнал с 24%, като още по-висок е показателят на кредитирането на дребно – 46% Положителни сигнали дават и корпоративните кредити в Унгария. Сегментът на големите кли-енти нарасна през 2010 г. с 1% на годишна база, а този на малките и средни предприятия (МСП), макар и относително малък, се е разширил със 7 процента. В съобщението от Банка ОТП се изтъква също, че експозициите на Банка ДСК в България са отбелязали 4% ръст на годишна база както при ипотечните, така и при корпоративните кредити.
На по-малките пазари коригираните обеми по-скоро са се свили, като най-значителен е спадът в Черна гора – с 15% на годишна база, макар че в някои сегменти се наблюдава известно съживяване, а така също постепенно се съживява и търсенето на кредити.
Стагнация на годишна база е характерна за коригираните в чужда валута депозити, които дори са намалели с 3% та тримесечна база. Причината за това е главно спадът на корпоративните депозити в централата – Банка ОТП , в която те са спаднали с 8% на годишна база и 22% на тримесечна база. Положителен е обаче фактът, че консолидираните депозити на дребно в Банка ОТП са се увеличили с 3% на тримесечна база. Най-голям ръст в депозитите през 2010 г. е постигнала ОТП Русия – 18% на годишна база. Подчертава се, че с оглед на големия абсолютен обем на депозитите в Банка ДСК (лидер в България по депозитите на граждани и през 2010 г.), годишното им увеличение с 3 процента е също много изразително. Особено оптимистични за ОТП са два много важни показатели. Консолидираният по международните счетоводни стандарти CAR (съотношение на капиталова адекватност) достигна 17,5% до декември 2010 г., а съотношението на адекватността на капитала от първи ред (Tier1) 14,0% e нараснало с 0,3% през последните 12 месеци. И двете равнища са значително по-високи от тези на главните конкуренти на ОТП в региона. Изключително високата и сигурна капиталова позиция на Банката е отразена и от 16,2 –процентната Tier1 прогноза за Групата ОТП за 2011 г., която е втората най-добра измежду 91 тествани банки по европейския стрестест, проведен през юли 2010 г.

 

 

 

 


Тагове: ОТП, ДСК, печалба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg