EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

OOН: Европа може да потопи света в рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

OOН: Европа може да потопи света в рецесия

mail16:40 | 17.01.2012прегледи 422 коментарикоментари 0


Има все по-голяма опасност дълговите проблеми и мерките за икономии в Европа да засегнат и останалата част от света тази година и да предизвикат рецесия, сочи публикуван днес доклад на ООН, цитиран от DPA. Световната икономика ще нарасне с едва 0,5 на сто през 2012 година, а на практика ще се свие на глава от населението, ако правителствата в ЕС и САЩ не успеят да създадат работни места, да овладеят дълговата криза и да укрепят нестабилните банки, според изследването на ООН.
В годишния си доклад за икономическата ситуация и перспективите в света, цитиран и от Ройтерс, ООН прогнозира среден темп на растеж от 2,6 % за 2012 година и 3,2 % за 2013 година, допускайки относително оптимистични условия в една решаваща година за възстановяването на икономиката. "Развитите икономики са на ръба на низходяща спирала, предизвикана от четири слабости, които взаимно се подсилват: проблеми със суверенните дългове, крехки банкови сектори, слабо съвкупно търсене (свързано с висока безработица и финансови мерки за икономии) и политическа парализа, причинена от безизходицата в политиката и институционалните трудности", се отбелязва в доклада.
"Всички тези слабости вече са налице, но по-нататъшно влошаване на една от тях би могло да сложи началото на порочен кръг, водещ до тежки финансови сътресения и икономически спад", се допълва в документа. При по-неблагоприятния сценарий ООН очаква икономиката на ЕС да се свие с 1,6 % през 2012 година, като Германия, Франция и Великобритания ще бъдат в рецесия. Задълбочаване на кризата в ЕС и САЩ може да засегне останалата част от света, отбелязва DPA, цитирайки доклада. "Развиващите се страни, които се съживиха силно след глобалната рецесия от 2009 година, ще бъдат ударени чрез търговията и финансовите канали", се посочва в документа. Страните от Източна Азия ще отчетат спад на износа, а нововъзникващите икономики и държавите в Африка, Латинска Америка и Западна Азия ще бъдат ощетени от понижаващите се цени на суровините.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg