EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

OMV: Газпром може да спре доставките си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

OMV: Газпром може да спре доставките си

mail18:35 | 23.05.2024прегледи 629 коментарикоментари 0


Австрийската петролна и газова компания О Ем Ви (OMV) обяви, че доставките на природен газ от Русия "може да бъдат спрени във връзка с решение на чуждестранен съд", предаде Ройтерс.  О Ем Ви не посочва подробности относно случая, отбелязва агенцията. 

Базираната във Виена компания уверява участниците на пазара на синьо гориво, че ще може да осигури количества природен газ от други доставчици, с които да компенсира евентуалното спиране на руските доставки. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на О Ем Ви.

Ако съдебното решение влезе в сила, то подразделението на австрийската компания за търговия с природен газ "О Ем Ви маркетинг & газ трейдинг" (OGMT) ще трябва да извърши плащане към неназована европейска компания, вместо да плати на руската държавна компания "Газпром".

"О Ем Ви маркетинг & газ трейдинг" обяви, че ако това стане, то дъщерното дружество на руския газов монополист, което отговаря за износа на синьо гориво - "Газпром експорт", вероятно ще спре доставките на природен газ. Това би засегнало австрийския енергиен пазар, посочва компанията. Тя се основа на аналогични случаи, при които руският газов монополист е спирал доставките за свои клиенти. 

От своя страна Арбитражният съд на Санкт Петербург и на руската Ленинградска област забрани на "О Ем Ви маркетинг & газ трейдинг" да заведе арбитражно дело в шведската столица Стокхолм срещу "Газпром експорт".

Руският съд е заплашил О Ем Ви с глоба в размер на 575,2 милиона евро, ако заведе арбитражно дело извън територията на Русия, предаде агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg