EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Nearshoring" и нови инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Nearshoring" и нови инвеститори

mail18:15 | 24.06.2020прегледи 488 коментарикоментари 0


„Мултифункционалните компании ще преосмислят подхода си към Китай като световна фабрика. Това дава на България огромна възможност, защото имаме геостратетическо местоположение, едни от най-добрите финансови параметри в ЕС и сме отворени за партньорства“, сподели Ирина Кирова, Главен секретар на  Българската агенция за инвестиции (БАИ)  във видео конференцията на БГСКЛАД: „Пазарът на складове по време на COVID-19“.

Като конкретна стъпка, предприета от страната ни в посока на привличането на нови инвеститори, тя посочи новия законопроект за индустриалните зони, който според нея ще засили темповете за изпълнение на инвестиционните проекти.

„Когато е изградена необходимата инфраструктура и са зададени първоначалните параметри на строителство, много бързо и лесно може да се стигне до разрешение за строеж и да се ускори строителството на необходимите сгради и съоръжения. По този начин инвеститорът ще може да се фокусира върху това да внесе в България технологията си и своето ноу-хау и да стартира бързо своите инвестиционни намерения и производствени мощности. Без изградена инфраструктура страната ни трудно може да убеди чуждестранен инвеститор да дойде у нас.Затова транспортно-логистичната инфраструктура е жизненоважна. Трябва да има достатъчно интермодални терминали, за да могат да се сменят превозните средства от железопътен към сухопътен транспорт или обратното. През последните години се влагат много средства за иновативно преструктуриране на жп инфраструктурата и за закупуване на нови локомотиви. Голям потенциал на България е и достъпът до морски и речен транспорт“, допълни тя.

Според нея завършилата процедура за определяне на концесионер на летище София също дава  допълнителни перспективи за развитие. „След заявените инвестиции за подобряване на инфраструктурата на летището можем да очакваме и допълнителни инвеститори в съоръжения, насочени към авиоиндустрията. У нас се намира най-голямата в Европа база за поддръжка на самолети на „Lufthansa“, а това е сериозен сигнал за чуждите компании в сектора“, отбеляза тя.

През 2019 г. БАИ е сертифицирала осем проекта в сектор логистика, от които седем са за клас А, а един за клас Б. Седем са на български дружества, а един е на германска компания. Общата стойност на проектите е 65,5 млн. лв., а новооткритите работни места са 119.

От началото на 2020 г. БАИ е издала един сертификат за клас Б на германска компания за инвестиция от 1,5 млн. лв., но в процес на сертифициране са още 9 проекта в сектор логистика на обща стойност  205 млн. лв., като се очаква да се разкрият нови 557 работни места, съобщи Кирова. Всички инвестиционни проекти са български, уточни тя. „Тези данни сочат, че инвестициите в сектора не спират, а се увеличават многократно. Надяваме се тази тенденция да продължи и занапред“, заяви Кирова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg