EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody’s не гарантира най- високият рейтинг на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody’s не гарантира най- високият рейтинг на САЩ

mail14:52 | 23.10.2009прегледи 440 коментарикоментари 0


Анализаторите на Moody’s заявяват, че в близките години САЩ може да се лиши от най- високия кредитен рейтинг AAA, пише днес руското издание РБК daily. Понижаването на рейтинга може съществено да усложни процеса на посткризисното икономическо възстановяване.  Задържането на високия рейтинг може да бъде постигнато само в случай на намаляване на бюджетния дефицит, който през 2009 г. достигна рекордните 1 417 трлн. долара.
Повод за опасенията на рейтинговата агенция станаха оповестените резултати при приключването на финансовата година в САЩ – на 30 септември.
В резултат на кризата приходите към американската икономиката спаднаха с  16,6%, до 2,105 трлн долара. В същото време бюджетните разходи нараснаха с над 18 %, достигайки  3,522 трлн долара.
Значителна част от тези средства бяха инвестирани във възстановяване на покупателната способност на населението, изпълнение на програми за подсигуряване на лоши активи и други антикризисни мерки. В резултат бюджетният дефицит надмина показателя на този от миналата година.
Последно през август 2009 г. агенция Moody’s присъди най- високият кредитен рейтинг на САЩ. Тогава анализаторите отбелязаха, че даването на най- високия бал на САЩ се  дължи на водещата роля, която страната заема на световните и финансови пазари. С тези мотиви Moody’s определи Великобритания и Америка като „стабилни” страни, което не загатваше вероятност за понижаване на рейтингите на тези страни в близката половина година.
Високият рейтинг, обаче, не е гарантиран, отбеляза ръководителят на аналитичното подразделение на Moody’s Стивън Хес. Руският ръководителят на департамента по стратегическо проучване на пазара към UniCredit Bank Владимир Осаковски коментира, че стабилната финансова система в САЩ в много голяма степен се дължи на бетонния рейтинг AAA и евентуалното му понижаване без съмнение ще се отрази на икономиката на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg