EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Mastercard тества биометрични карти в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Mastercard тества биометрични карти в България

mail06:45 | 29.07.2017прегледи 11268 коментарикоментари 1


 Mastercard представи резултатите от тестовия период с биометрични карти в България, проведен съвместно с UniCredit Bulbank. Иновативното разплащателно решение комбинира чип технологията с пръстов отпечатък, за да може удобно и сигурно да удостовери идентичността на картодържателите по време на покупка.

След Южна Африка, България е първият пазар в Европа, който тества новата технология. В края на пилотния период, потребителите споделиха своите впечатления и опит от използването на технологията:

93% от участниците в изпитателния период намират биометричните карти за много по-удобни в сравнение с картите, изискващи въвеждането на ПИН код при трансакция;

95% от потребителите намират биометричните карти за по-сигурни от картите с чип технология;

Над 90% са готови да заменят своята предпочитана разплащателна карта с биометрична, ако такава е достъпна.

Резултатите от тестовия период показват още, че най-честите локации, където потребителите са използвали биометричните карти, за да направят лесни и сигурни плащания, са супермаркети, ресторанти и кафенета, търговски вериги и бензиностанции. Мнозинството от запитаните пък са „за“ добавянето на безконтактната функционалност към биометричните карти.

Как работи иновативната технология

Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това картата може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато потребителят пазарува или разплаща в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип. Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.

 


 
Коментари
 
kroks - 31-07-2017 г. 09:54:42

Ша му кажа

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876