EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

MasterCard: безконтактни плащания до 2020г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

MasterCard: безконтактни плащания до 2020г.

mail12:20 | 11.09.2014прегледи 1525 коментарикоментари 0


Днес MasterCard обяви, че до 2020 г. ще въведе стандарт за приемането на безконтактни плащания за търговците, които работят с MasterCard® и Maestro® в Европа, като по този начин потребителите ще могат да плащат с безконтактните си карти и устройства с функционалност NFC на всички ПОС терминали в Европа до 2020 г.

„Европейците вече могат да използват безконтактни карти и да плащат с мобилен телефон с технология NFC в 36 държави в Европа и ентусиазмът им по отношение на този сигурен и лесен начин на плащане е очевиден”, коментира Хавиер Перес, президент, MasterCard Европа. „Според IHS Technology доставките на мобилни телефони с NFC ще нараснат четири пъти през следващите пет години и MasterCard иска да осигури безопасни и лесни мобилни и безконтактни плащания, където и да се намирате в Европа, като плащате както и когато искате.“

MasterCard е съгласувала няколко дати за Европа, които ще дадат достатъчно време за адаптиране жизнения цикъл на стандартните терминали:

• Съществуващите ПОС терминали могат да бъдат подменени в края на жизнения им цикъл, но най-късно до 1 януари 2020 г.
• Новите ПОС терминали трябва да отговарят на стандарта след неговото въвеждане на 1 януари 2016 г.

Доказателство за бързото приемане на тази технология от страна на потребителите е изследване за безконтактните плащания, проведено от PRIME Research между 1 ноември 2013 г. и 30 април 2014 г., което потвърждава, че потребителите се радват на удобството на безконтактните плащания и очакват търговците масово да въведат тази технология.

Според изследването на PRIME водещите европейски държави, в които потребителите най-много искат да усвоят безконтактните плащания и да ги направят част от ежедневните си дейности, са Великобритания, Полша, Русия, Италия, Унгария и Франция. За потребителите във Великобритания приемането на безконтактни плащания и скоростта на въвеждането им от страна на търговците е отличителен фактор. Московчани се радват на удобството да плащат в метрото със своите карти MasterCard® PayPass™. Потребителите също много искат по-широкото им приемане в търговската мрежа.

Крис Кангас, директор „Безконтактни плащания – Европа“ в MasterCard, заключи: „Само през 2013 г. броят на безконтактните трансакции с MasterCard и Maestro в Европа се увеличи три пъти, а обемът, похарчен чрез тези трансакции, нарасна четири пъти. Потребителите на безконтактни плащания споделят в социалните медии, че обичат да плащат само с едно приближаване на картата и биха искали да го правят на още повече места. Днешното съобщение е първата необходима крачка напред, която ще проправи пътя на следващия важен етап от развитието на безконтактните плащания.“

Що се отнася до България, популярността на безконтактната разплащателна технология на MasterCard, позната тук като PayPass и представена за първи път на пазара през 2010 г., расте. Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите, MasterCard, каза: „Безконтактните плащания имат своето приложение във всекидневния живот на българските картодържатели. Те вече са приели бързината, сигурността и удобството, които осигурява безконтактната технология. Още повече ни радва фактът, че партньорите ни в региона също са осъзнали нуждата на потребителите от това удобно решение за плащане, така че регионалната мрежа, която приема безконтактни плащания, постоянно се разширява с нови търговци, които дават възможност за плащания с едно приближаване на картата в техните магазини, и с повече банки, които включват различни безконтактни продукти на MasterCard в своите предложения. Предвид високата степен на готовност на българския пазар MasterCard е определила по-кратки срокове за страната – до 1 юли 2015 г. новите ПОС терминали в България трябва да отговарят на новия стандарт, а до 1 юли 2018 г. всички съществуващи ПОС терминали трябва да поддържат безконтактната технология. Това ни стимулира да продължим да работим върху възможността картодържателите да могат да плащат с нашия иновативен метод – с карта, телефон или друго устройство, където и когато пожелаят.“

Безконтактните плащания на MasterCard се приемат в 2.5 милиона обекта в 66 държави по света, 36 от които в Европа, в т.ч. България и съседните държави Сърбия, Хърватска, Унгария, Македония, Черна гора, Румъния, а от скоро и в Босна и Херцеговина. В същото време безконтактните карти могат да се използват и за стандартни плащания в близо 36.9 милиона търговски обекта в 210 държави по света.
 

Източник: Елица Винярчек 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144