EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

Lidl със стандарт за биоразнообразие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Lidl със стандарт за биоразнообразие

mail15:09 | 10.02.2021прегледи 339 коментарикоментари 0


Lidl разработва първия фокусиран върху биоразнообразието стандарт за традиционното производство на плодове и зеленчуци. Той се реализира в сътрудничество с партньори и се очаква да бъде достъпен за всички производители до края на 2021 г. като част от установения стандарт GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance Standard (IFA), който покрива добри земеделски практики за всички видове земеделско производство.

"Биоразнообразието и стабилните екосистеми създават надеждна основа за богат асортимент и конкретно за производството на плодове и зеленчуци. Ако ги защитаваме, не само създаваме база за висококачествена продукция, но и осигуряваме високодобивни реколти“, каза Драгомир Илиев, управител на ресор „Стоково снабдяване и маркетинг“ в Лидл България.

За разработването на допълнителния сертификационен модул за подпомагане на биоразнообразието, фокусиран върху Европа, Lidl си сътрудничи с международно признати експерти в сферата на устойчивите хранителни системи и земеделието. Този подход осигурява различни перспективи и висока приемственост. Партньори на компанията са Sustainable Food Systems GmbH (SFS), които ръководят проекта, както и екологичната фондация Global Nature Fund, която допринася с богат опит в областта на работата със стандарти в хранителния сектор за подобряване опазването на биоразнообразието. Освен тях, партньори на проекта са също Bioland, Lake Constance Foundation, представители на земеделски производители и университетът Nürtingen-Geislingen. Модулът, част от стандарта GLOBALG.A.P., се разработва за всички участници на пазара – от производители до доставчици. 

"Инициативата на Lidl да популяризира опазването на биоразнообразието при производството на плодове и зеленчуци съвпада с визията на GLOBALG.A.P. да подпомага безопасното и отговорно производство на храни по света“, каза Кристиан Мьолер, управляващ директор на GLOBALG.A.P

С допълнителния модул за биоразнообразие производителите ще могат да бъдат одитирани за собствени земеделски практики за опазване на биоразнообразието като част от годишния одит на IFA. В резултат от този независим одит производителите ще могат да направят по-видим своя ангажимент за опазване на биоразнообразието за търговските вериги и да се възползват при необходимост от допълнителни обучения.

Новият модул допълва съществуващи вече мерки на Lidl за опазване на биоразнообразието. На международно ниво те включват асортимента от био храни и собствената марка на Lidl за био продукти – Bio Organic, тъй като био производството е щадящо за околната среда и биоразнообразието. В България компанията предлага над 700 сертифицирани продукти в асортимента си към края на финансовата 2019 г., от които 30% са био продукти собствена марка. От 2017 г. Лидл България, съвместно с производителите на плодове и зеленчуци, работи по целево споразумение за устойчиво намаляване на употребата на пестициди, чиито цели надхвърлят нормативните изисквания. Компанията поставя допълнителен фокус върху темата за биоразнообразието и чрез една от най-дългосрочните си инициативи – „Дай шанс на Балканката“, която има за цел опазването на биоразнообразието в българските реки и конкретно на един от най-бързо изчезващите видове – балканската пъстърва. Дългогодишната инициатива стартира още през 2013 година в партньорство със Сдружение „Балканка“. Заедно с тях и всички доброволци за 7 години в рамките на инициативата са зарибени 31 реки в България с 380 000 балкански пъстърви.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg