EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Lehman Brothers задлъжняла много преди да обяви фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Lehman Brothers задлъжняла много преди да обяви фалит

mail10:39 | 12.03.2010прегледи 1401 коментарикоментари 0


Финансовата група Lehman Brothers Holding Inc е прибягвала до счетоводни манипулации и е била в несъстоятелност седмици преди официално да обяви фалит през септември 2008 година. Това е установил експертът, определен от съда да анализира случая, предаде Reuters.
В доклад от 2200 страници Антон Валукас, председател на юридическата кантора Jenner & Block, съобщи резултатите от разследването си, продължило повече от година, за обстоятелствата около краха на финансовата група, който задълбочи световната финансова криза.
Докато някои от решенията на ръководството на Lehman Brothers "могат да бъдат оспорени в ретроспекция", а процедурите на компанията за оценка на активите й "могат да са били достатъчно изчерпателни", то лицата, отгoварящи за дейността на компанията, са използвали бизнес преценката си и като цяло не са виновни за краха.
Валукас заключава, че ръководителите на Lehman Brothers не са нарушавали явно задълженията си.
Експертът обаче установява наличието на данни за манипулация, известна като "репо 105", която е била използвана с единствената цел да манипулира балансите на Lehman Brothers.
Според Валукас манипулацията, която може да се проследи назад до 2001 г. и е била използвана без да се съобщава на инвеститорите или на регулаторните органи, създава усещането, че Lehman Brothers е понижавала общите си нива на ливъридж (степента
 на задлъжнялост на фирмата или каква част от бизнеса е финансиран със собствени средства и каква част със заемни средства - бел. ред.) през 2008 година, а в действителност това не е била така. Това погрешно впечатление отчасти е  довело до
фалита на компанията.
Валукас отбелязва, че Lehman Brothers може да подаде искове срещу JP Morgan Chase & Co. и Citibank заради промени в споразумения през последните дни на Lehman. Според експерта има и достатъчно доказателства в подкрепа на евентуален иск, че компанията одитор Ernst&Young е била "небрежна".  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg