EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗП и КЗК разследват банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗП и КЗК разследват банките

mail08:00 | 25.01.2012прегледи 2281 коментарикоментари 1


Данаил Алеков
След като вчера стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва банките заради двойния стандарт в тарифите, се очаква и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да излезе със становище за работата на банките. Според източници на EconomyNews.bg, в момента от КЗП са подложили на обстоен преглед механизмите, по които се определя базовия лихвен процент, заради разминаване и несъответствие с европейското законодателство. Очаква се докладът на КЗП да бъде завършен в близките няколко дни, а от комисията ще обърнат внимание на правилото за определяне на лихвения процент и по-специално на „обективните критерии” и условията, при които може да се променя лихвата (чл. 58 от ЗКИ).
Също така има открити разминавания по отношение дефинирането на потребителското кредитиране и платежните услуги. Цялостното становище на комисията ще се публикува, когато бъдат разгледани по-обстойно всички потребителски сигнали през последните няколко години, защото по голяма част от жалбите не са предприемани никакви действия. В същото време Божидар Данев от Българската стопанска камара предложи базовият лихвен процент да бъде премахнат и вместо него да се въведе прозрачен индекс, като LIBOR и EURIBOR, прибавяйки надбавката за риск. Никое от изброените ведомства обаче не разполага с изпълнителна власт и евентуални промени в банковото законодателство могат да бъдат продиктувани от министъра на икономиката Трайчо Трайков.
Припомняме, че миналата седмица председателят на СДС Мартин Димитров сезира КЗК за двойните тарифи на банките, в резултат на което от комисията поискаха информация за начина, по който се определят таксите за банковите преводи. В жалбата се посочва, че някои банки прилагат различни комисионни за парични преводи към титуляри на сметка в една и съща банка, в зависимост от това дали получателят на превода е търговско дружество или държавен орган - разпоредител с бюджетни средства.

 

 


Тагове: банки, КЗП, лихви
 
Коментари
 
Ани - 27-01-2012 г. 06:24:10

Няма смисъл от разследване!Лобистките закони са на тяхна страна,а хората нямат никакви права в тази държава.Докато не се промени законодателството и да имаме равноправни страни и право на съдебен процес,тезе само ще се туткат и ще се правят,че работят нещо!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg