EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

JESSICA обновява град София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

JESSICA обновява град София

mail11:30 | 08.06.2012прегледи 894 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), в качеството си на управляващ орган на холдинговия фонд "Джесика" (JESSICA) за България, сключи споразумение за създаване на Фонд за градско развитие (ФГР) с цел инвестиране в проекти за градоустройство на София, съобщи пресслужбата на ЕИБ. Фондът за градско развитие на София е създаден като акционерно дружество от Фонда на органите за местно
самоуправление (ФЛАГ) за инвестиране на около 12,5 млн. евро по линия на "Джесика", заедно с допълнително съфинансиране от най-малко равна сума, отпусната от ФЛАГ. Средствата за инвестиции ще бъдат предоставяни през следващите 3,5 години. Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на ЕИБ, направи следния коментар: "В допълнение към кредитирането, ЕИБ осигурява и професионален експертен опит в рамките на инициативата "Джесика" - новаторски инструмент, насочен към по-ефективно използване на структурните фондове на ЕС, което има за цел създаване на  револвиращи фондове за инвестиране в устойчиви проекти за градско развитие."
Основните цели на ФГР ще бъдат подпомагане прилагането на политиката на сближаване на ЕС в контекста на благоустрояването на София, както и идентифициране на градоустройствените потребности и осигуряване на финансиране за устойчиви проекти за градско развитие и/или публично-частни партньорства.  Инвестиционният портфейл на "Джесика" в град София може да включва проекти със следния обхват: възстановяване на изостанали градски зони, основни инфраструктурни дейности, енергийни мрежи и енергийна ефективност в контекста на по-обхватен план за градско развитие и т.н. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ("Управляващ орган") изгради Холдингов фонд "Джесика" (ХФ) към ЕИБ с цел влагане на средства от структурните фондове на ЕС в съживяване на градските райони. Съответното споразумение за финансиране бе подписано на 29 юли 2010 година.

Фонд на органите за местно самоуправление (ФЛАГ): създаден през 1997 г. като държавно предприятие, целящо подпомагане изпълнението на проекти на местните власти, които отговарят на условията на структурните фондове на ЕС и се финансират от тях. Задачата на ФЛАГ е да подпомага българските общини и общински компании в процеса на подготовка и изпълнение на проекти, насочени към подобряване на общинската инфраструктура и създаване на по-устойчиви градски общности.


 


Тагове: JESSICA, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037