EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

IКЕА унищожа гори в Карелия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

IКЕА унищожа гори в Карелия

mail14:40 | 25.04.2012прегледи 930 коментарикоментари 0


Шведският мебелен гигант IKEA допринася за унищожаването на вековни гори, за да си набави основната суровина за производството на стоките си - дървесина, съобщи ИТАР-ТАСС. До този извод стигат журналисти от Шведската телевизия (СВТ) в предаването "Задача-разследване", което ще бъде излъчено днес.
Според телевизията под прикритието на екологичен сертификат, издаден от Съвета за стопанисване на горите (Forest Stewardship Council - FSC), шведският концерн е проникнал в горите на република Карелия, както и на други места по света. На теория правилата за получаване на сертификата FSC са много строги и гарантират защита на вековните гори, но в същото време често се правят компромиси, посочва ръководителят на руското подразделение на организацията Андрей Птичников. "Не можем да охраняваме всяка гора. Ако вземем под защита всяко старо дърво, просто ще трябва да закрием службата", отбелязва той.
Шведските журналисти са открили, че Световният фонд за дивата природа и Съветът за стопанисване на горите получават от IКЕА дарения за милиони евро. Според Птичников обаче няма връзка между получените средства и издаването на сертификата. В интервю за СВТ началникът на отдела за дървесина на мебелния гигант Андерс Хилдеман също подчертава, че горската сеч не бива да обхваща дървета с висока природна стойност.

 


Тагове: IKEA, гори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167