EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ifo намали драстично прогнозата си за Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ifo намали драстично прогнозата си за Германия

mail17:33 | 15.03.2019прегледи 916 коментарикоментари 0


Немският институт Ifo понижи драстично своята прогноза за растежа на водещата европейска икономика през 2019-а година до едва 0,6% от 1,1% в резултат на по-слабо търсене на германски индустриални стоки зад граница, съобщава Ройтерс.

"Индустрията и промишлеността няма да допринесат за общия икономически растеж. Глобалното търсене на германски продукти е слабо, тъй като световната икономика продължава да губи скорост", заяви икономистът от института Ifo Тимо Волмершаусер.

Той обаче добави, че стабилният пазар на труда, умерената инфлация и рязкото нарастване на заплатите ще подкрепят частното потребление, което трябва да укрепи общия германски икономически растеж. Държавните разходи ще дадат допълнителен тласък на икономиката, тъй като се очаква те да нараснат с 2,6% през тази година след повишение с 1% през предходната година, посочи Волмершаусер.

Според базирания в Мюнхен институт тази слабост на германската икономика ще трае за кратко, като се очаква растеж до 1,8% през 2020-а година.

През декември 2018-а година Ifo институтът намали рязко своите прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика през настоящата и следващата година, отбелязвайки, че несигурността относно процеса на Брекзит и търговското напрежение в световен план също ще продължават да вредят на представянето на експортно-ориентираната икономика на Германия. Тогава Ifo прогнозира, че БВП ще нарасне през 2019-а година с 1,1% (далеч под предишна оценка за експанзия от 1,9 на сто) и с 1,6% през 2020-а година (под 1,7% предишна оценка).

По-рано този месец ОИСР също прогнозира доста слабо представяне на германската икономика през настоящата година, очаквайки растеж на БВП от едва 0,7% вместо с 1,6%, според предишна оценка на международната организация, преди слабо подобрение до 1,1% през 2020-а година.

Междувременно Търговската и индустриална камара на Германия (DIHK) заяви в четвъртък, че всяка втора немска компания с бизнес зад граница е изправена пред важни проблеми като митнически тарифи и други търговски бариери, визирайки протекционистката търговска политика на САЩ и предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Едва 15% от германските компании очаква подобрение на техния бизнес зад граница, показват резултати от проучването на DIHK сред 2100 фирми в страната.

Министерството на икономиката на Германия представи своя редовен месечен доклад, според който водещата европейска икономика е отбелязала слаб старт на 2019-а година и вероятно ще нарасне доста сдържано през първото тримесечие.

"Икономиката попадна в бурни води поради по-високите рискове и несигурност във външната среда", посочи министерството, предупреждавайки, че индустриалният сектор вероятно ще остане слаб поради бавното търсене от чужбина. Вътрешното търсене обаче остава стабилно, като фискалните стимули осигуряват подкрепа за икономическия растеж.

През януари германското правителство намали прогнозата си за икономическия растеж през 2019 година до 1,0%, като се очаква да актуализира своите оценки през април.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg