EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ICGB:Над 70 % от предлагания капацитет от газ е резервиран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ICGB:Над 70 % от предлагания капацитет от газ е резервиран

mail17:37 | 11.07.2023прегледи 1024 коментарикоментари 0


Независимият преносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) финализира търговете за свободния годишен капацитет на газопровода Гърция - България - "Ай Джи Би" (IGB) за следващата газова година 2023-2024, съобщиха от дружеството. Над 70 процента от предлагания капацитет е резервиран, а останалото количество ще се предлага на тримесечни, месечни и дневни търгове.

"Търговете, проведени на две основни платформи за резервиране на капацитет, предложиха наличния капацитет по интерконектора за пет последователни газови години.

Резултатите са отлични, има и нови доставчици на газ, които за първи път навлизат на нашия пазар благодарение на новата инфраструктура - за нас това е доказателство за стратегическата роля на IGB", заявиха изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

По думите им над 37 милиона kWh/ден са резервирани за газовата година 2023/2024, което се равнява на над 70 на сто от наличния неосвободен капацитет за този период.

Тези положителни резултати се дължат отчасти и на стратегическото решение на "Ай Си Джи Би" да предложи и квазигодишен капацитет в точката на междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на преносна система ДЕСФА (DESFA), което ще позволи транспортирането на природен газ при планираното въвеждане в експлоатация на LNG терминала в Александруполис.

"Това беше ключово решение и ние положихме системни усилия за съгласуване на този подход с операторите на съседни преносни системи и за получаване на необходимите одобрения от националните енергийни регулатори", отбелязаха Георгиева и Сатлас.

Към момента интерконекторът оперира с общ капацитет от около 3 млрд. куб. метра годишно, като 1,57 млрд. куб. метра годишно са резервирани по дългосрочни договори, които осигуряват достъп до природен газ от Азербайджан.

Останалият наличен капацитет се предлага на две основни европейски платформи - платформата за резервации PRISMA за точките на междусистемно свързване с оператора на преносната система на Трансадриатическия газопровод (TAP) и с DESFA в Комотини, Гърция и платформата RBP за точката за междусистемно свързване с националния оператор "Булгартрансгаз" в Стара Загора, България.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg