EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

HP закрива клона си в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

HP закрива клона си в Русия

mail16:35 | 13.11.2023прегледи 975 коментарикоментари 0


Американската компания за персонални компютри и принтери "Хюлет-Пакард" - Ейч Пи (Hewlett Packard - HP) е започнала процедура по ликвидация на руското си подразделение, предаде ТАСС, позовавайки се Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия. 

През август 2022 г. компанията съобщи, че напълно прекратява работата си в Русия на фона на руската военна инвазия в Украйна.

Решението на "Хюлет-Пакард" да прекрати бизнеса си на руския пазар е струвало 23 млн. долара на компанията, сочат финансовите й отчети.

Руското подразделение на американската корпорация е регистрирано през 2015 г. То е специализирано в продажбата на компютърна и офис техника, както и на друго оборудване, под марката Ейч Пи. Освен това компанията е предоставяла услуги, свързани с техническа поддръжка, гаранционно обслужване, консултантски и маркетингови услуги. 

Голям брой чуждестранни инвеститори все още правят бизнес в Русия. Това е съобщила Европейската комисия в отговор на запитване от евродепутата Мориц Корнер, предаде ДПА.

"Международната търговия и присъствието на чуждестранен бизнес в Русия е намаляло значително. Над 40 процента от чуждестранните инвеститори или са решили да напуснат Русия, или вече са я напуснали", пише още в отговора на ЕК до Корнер.

Отговорът на ЕК се базира на данни от висшето бизнес училище на университета Йейл (Yale Management School) и Киевското училище по икономика (KSE Institute).

Според данните базираните в Германия здравни компании "Стада" (Stada) и "Фрезениус" (Fresenius) все още са активни на руския пазар. В миналото те са оправдавали оставането си в Русия, като са посочили, че предоставят медицински грижи за местното население.

Сред продължаващите операции в Русия са швейцарската хранителна компания "Нестле" (Nestle) и белгийската компания за алкохолни напитки "Анхойзер-Буш ИнБев" (Anheuser-Busch InBev), показват данни на Киевското училище по икономика.

"Всяка европейска компания, която продължава да печели в Русия, директно подкрепя военната машина на Путин чрез плащане на данъци на руската държава", е казал Корнер.

Според него ЕС трябва да затегне своя санкционен режим. "Задържането на европейските компании на руския пазар трябва да се превърне в опция, носеща икономически загуби", е посочил евродепутатът.

ЕС ще продължи да предоставя на Украйна решителна политическа, финансова, хуманитарна и военна помощ срещу войната на Русия в страната, е заявила ЕК.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158