EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

H1N1 навреди допълнително на авиокомпаниите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

H1N1 навреди допълнително на авиокомпаниите

mail19:52 | 30.07.2009прегледи 468 коментарикоментари 0


airplane_lМеждународният пътнически трафик е спаднал със 7,2 на сто през юни в сравнение със същия месец на миналата година, след като пандемията на свинския грип, причинен от вируса A (H1N1) нанесе допълнителен удар върху бизнеса на авиокомпаниите. Това
съобщи днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Франс прес.
"Сегашните време са изключително трудни за въздушния транспорт. Няма никакъв признак за предстоящо икономическо съживяване", заявява в комюнике генералният директор на МАВТ Джовани Бизиняни.
"Други заплахи тегнат (над сектора) и сред тях са поскъпването на горивата и отражението на грипа A (H1N1) върху търсенето", допълва Бизиняни.
Според Международната асоциация за въздушен транспорт компаниите от азиатско-тихоокеанския район са отчели свиване с 14,5 на сто спрямо юни миналата година, от които 4 процента се дължат на свинския грип.
Латиноамериканските компании са загубили 4,6 на сто от трафика на пътници, но този резултат все пак е "значително по-добър" в сравнение с рязкото свиване с 9,2 на сто през май.
Асоциацията отчита "първи признаци", че районът започва да се възстановява от пандемията, но допълва, че се запазва "известна несигурност за разпространението на грипа" и последиците от това за пътниците.
Понижението на трафика в Северна Америка също е с по-слабо темпо със свиване с 6,7 на сто през юни спрямо 10,9 на сто през май.
Същата тенденция се очертава и в Европа, където през юни спадът е бил със 7,1 на сто, а през май - с 9,4 на сто.
Въздушният превоз на стоки отчита за 13-и пореден месец спад със свиване с 16,5 на сто през юни спрямо същия месец на 2008 година, като все пак има "известно подобрение в международната търговия, като се имат предвид сезонните фактори
за промените в обема на товарите, които са нараснали с 6 на сто спрямо най-ниското си равнище от декември 2008 година".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212