EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

GSK купува 10% от CureVac

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

GSK купува 10% от CureVac

mail15:15 | 23.07.2020прегледи 316 коментарикоментари 0


Британският мултинационален фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK) заяви, че ще инвестира 130 милиона паунда за закупуване на 10-процентен дял в германската биотехнологична компания CureVac, стартирайки съвместно разработване на до пет ваксини на базата на мРНК технология (матрична РНК - mRNА - технология), която вече се използва от биотехнологията компания за създаване на ваксина срещу Covid-19.

Съществуващата разработка на мРНК базирана Covid-ваксина и програмите за изследване на ваксини срещу бяс на компанията CureVac не са включени в сделката, заявиха от GlaxoSmithKline.

Сделката включва капиталова инвестиция на GSK в CureVac на стойност 130 милиона британски лири, авансово плащане в размер на 104 милиона британски лири в брой и 26 милиона британски лири за проверка на производствения капацитет в Германия. CureVac ще има право да получи и над 600 милиона британски лири, свързани с регулаторни и търговски етапи при разработването на ваксини, както и диференцирани авторски права при продажбите на продукти.

"Технологията на мРНК ваксина на GSK ни показа потенциала на тази матрична РНК технология да напредне в науката за развитието на ваксините, а опитът на CureVac допълва нашия собствен опит“, заяви президентът на GSK, отговарящ за ваксините, Роджър Конър.

През юни компанията CureVac обяви, че започва изпитания върху хора на своята експериментална коронавирусна ваксина.

По-рано този месец Европейската инвестиционна банка и CureVac пък подписаха споразумение за заем от 75 млн. евро за разработването на ваксина срещу инфекциозни заболявания, в т.ч. и срещу коронавируса.

Компанията CureVac, базирана в германския град Тюбинген и подкрепена от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, използва така наречения матричен РНК подход, който също така е възприет при разработване на Covid-ваксини от страна и на други компании като немската BioNTech в партньорство с американската Pfizer, както и американската компания Moderna./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg