EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

GPS-система срещу кражба на гориво в БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

GPS-система срещу кражба на гориво в БДЖ

mail14:30 | 07.04.2011прегледи 1365 коментарикоментари 0


Запушваме поредния кран, през който изтичаше БДЖ-горивото. Така министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков мотивира нуждата от новата GPS-система за проследяване на дизеловите локомотиви на БДЖ. Системата се внедрява, за да се предотвратят случаите на източване на дизелово гориво от локомотивите. При представяне на новото устройство в локомотивно депо "София" днес министърът отбеляза, че за последните 20 години от БДЖ е източена толкова нафта, колкото е Охридското езеро, но на това се слагало край. За целта до края на месеца на всеки един от общо 138-те дизелови локомотиви в железниците ще бъде поставено GPS-устройство. То ще контролира нивото на горивото в резервоара, разхода, местоположението на локомотива и всички останали съпътстващи данни, ще предава данните към единен център към БДЖ и там те ще се отчитат на всеки 30 секунди. Достъп до тези данни ще имат хората от вътрешната сигурност на железниците, както и тези, които се занимават с разходите, уточни Цветков.
Новата GPS-система ще струва на БДЖ около 220 000 лева, но предвид на очакваната около 25 процента икономия на гориво тя ще се изплати много бързо, смята министърът. Системата е абсолютно обезопасена и не може да бъде манипулирана, увери той. Само за една година са уличени 66 служители на БДЖ да крадат нафта, но броят на крадците вероятно е много по-голям, коментира Цветков. Всички са уволнени и предадени на прокуратурата. Общото количество на откраднатото гориво за последната година е над един тон, уточни Цветков.
GPS-системата за проследяване на горивото е част от оздравителния план за преструктуриране на БДЖ, който се извършва с пари от Световната банка, каза още той. По думите му този план се изпълнява от миналата година и е причина за подобряването на финансовия резултат на превозвача с 20 млн. лева за 2010-а. За 2011 г. министърът прогнозира не по-малък финансов ръст, като очакванията са през следващата година БДЖ да бъде печеливша компания - нещо, което не се е случвало през последните 20 години, каза министър Цветков.
 


Тагове: БДЖ, гориво, кражби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg