EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Goldman Sachs с изненадващо голяма печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Goldman Sachs с изненадващо голяма печалба

mail17:55 | 27.04.2009прегледи 745 коментарикоментари 0


GSАмериканската банка Goldman Sachs Group Inc. възнамерява да набере $5 млрд. чрез емитирането на акции и парите да се използват за погасяването на дълга от $10 млрд. към правителството. Целта е банката да се освободи от ограниченията за изплащане на бонуси за мениджмънта, предаде Bloomberg.
Вчера Goldman Sachs изненада пазарите като съобщи, че нетната печалба за първите три месеца на годината възлиза на $1.8 млрд. Това нахвърли повече от два пъти и най-оптимистичните прогнози. Приходите за тримесечието възлизат на 9.43 млрд.
Главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн иска да върне 10-те млрд., които Goldman Sachs получи от правителството миналия октомври по програмата за освобождаванеот проблемните финансови активи. Ръководството ще разчита на емитирането на нови обикновени акции, което е благоприятствано от добрите финансови резултати за тримесечието, както и на допълнителни средства, за да изплати дълга си към държавата.
Goldman Sachs бе най-печелившата публична компания на Уолстрийт до миналата година, когато финансовата криза я принуди да се преобразува от инвестиционна в търговска банка. Банката отчете и първата си тримесечна загуба, откакто стана публична и книжата й започват да се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк през 1999.
Бизнес моделът на Goldman Sachs разчиташе на привличането на най-успешните трейдъри и банкери с обещания за големи бонуси. Дори през миналата година 953 служители на банката са получили над $1 млн. според Wall Street Journal. Сега банката не може да изплаща обещаните големи премии, защото правителството наложи лимит върху бонусите за мениджмънта на всяка финансова институция, която е получила повече от $500 млн. държавна помощ.
Последната дума за изплащането на дълга ще бъде на американското правителство, което едва ли ще има нещо против. Ако Goldman Sachs върне своя дълг, това ще създаде натиск върху другите банки да последват примера й, за да не изглеждат зависими от правителствената помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg