EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Goldman Sachs извличала дивиденти от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Goldman Sachs извличала дивиденти от кризата

mail10:00 | 27.04.2010прегледи 1112 коментарикоментари 0


Американската инвестиционна банка Goldman Sachs & Co. е разработила стратегия с цел да се възползва от сътресенията на жилищния пазар и е прибрала милиарди за сметка на клиенти, констатира разследване на сенатска комисия, която днес по-късно ще изслушва шефовете на финансовата група, предадоха световните агенции.
Висши мениджъри на Goldman са заблудили инвеститорите със сложни ипотечни ценни книжа, които са станали токсични, сочат заключенията на екипа от експертна комисия към Сената. Те привеждат като доказателства писма, изпращи по електронната поща, и други документи на Goldman, открити по време на 18-месечното разследване. Част от документите бяха обявени вчера, ден преди изслушването на президента и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн и други високопоставени шефове на банката в Конгреса, уточнява Асошиейтед прес.
Сенаторът демократ Карл Левин, който е председател на Постоянната подкомисия за разследване към Сената, зададе тона на очакваните днес изслушвания още вчера, определяйки Goldman Sachs като "игрална къща" и "бягаща пътека", която е прехвърляла токсични ценни книжа към американската икономика, информира
Франс прес.
Левин освен това обвини банката, че е натрупала състояние в началото на 2007 година, продавайки на своите клиенти тези продукти, свързани с рискови недвижими активи без да ги информира, че банката е получила пари от спекулативен фонд, който пък е залагал срещу същите тези книжа.   
Goldman Sachs не е залагала нито срещу пазара за недвижими имоти, нито срещу клиентите си, а тъкмо обратното, загубила е 1,2 милиарда долара от тези книжа, се посочва в текста на изказването на Бланкфайн пред сенатската комисия, части от който
 бяха предварително разпространени от Франс прес и АП.
В изказването си Бланкфайн посочва, че 16 април, денят, когато Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (ФКЦКФБ) в САЩ внесе жалба срещу Goldman Sachs, "бе един от най-лошите дни в професионалния ми живот".
ФКЦКФБ обвини банката, че някои нейни подразделения са действали за понижаване на котировките на ценни книжа, които самата Goldman Sachs е издавала за свои инвеститори. Дни след като обвинението беше повдигнато клиенти на банковата институция заявиха, че остават лоялни към компанията и не са особено притеснени от съдебното разследване.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg