EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

GDF Suez влезе в Набуко Запад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

GDF Suez влезе в Набуко Запад

mail15:15 | 28.05.2013прегледи 389 коментарикоментари 0


Френската промишлена група GDF Suez - една от най-големите енергийни компании в Европа - влезе в проекта за газопровод "Набуко-Запад", който трябва да свързва Австрия с българо-турската граница, минавайки през Унгария, Румъния и България, съобщи австрийската енергийна група OMV, цитирана от Франс прес.
Без да посочва стойността на сделката, OMV обяви, че е продала на GDF Suez 9% от своя дял в "Набуко-Запад", подкрепян от ЕС. Неотдавна австрийската компания пък купи дела на германската RWE, която се оттегли от проекта.
Включването на GDF Suez като партньор в "Набуко-Запад" е нов голям напредък и показва, че Набуко е правилният път за снабдяване на Европа по сигурен начин в бъдеще с повече газ от нови източници, заяви главният изпълнителен директор на ОMV Герхард Ройс, цитиран в комюнике.
В резултат към момента проектът "Набуко-Запад" има шест инвеститора: австрийската енергийна компания ОMV, унгарската MOL, румънската Transgaz, българската Булгаргаз, турската Botas и френската GDF Suez . Френската група, която не посочи конкретна сума, подчерта в отделно съобщение, че проектът за газопровод ще позволи да се гарантират и да се диверисифицират доставките на газ на европейските пазари в дългосрочен план.

С този ангажимент в Набуко-Запад GDF Suez дава цялата си подкрепа за този стратегически проект и потвърждава позицията си на водещ газов играч в Европа, отбеляза вицепрезидентът на групата Жан-Франсоа Сирели.
"Набуко-Запад", който трябва да обхване 15 до 20 държави, ще свързва Австрия с българо-турската граница, минавайки през Унгария, Румъния и България, припомня АФП.
Вносът на газ в Европа достига 300 милиарда кубични метра годишно. Предвижда се на първо време капацитетът на Набуко да бъде 10 милиарда кубични метра, които могат да скочат до около 23 милиарда или 8 процента от нуждите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg