EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

FT:Трескаво търсене на зърно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT:Трескаво търсене на зърно

mail10:30 | 11.10.2010прегледи 1733 коментарикоментари 0


През последните дни конюнктурата на световния пазар на зърно се влоши значително, след като американските власти предупредиха, че ще имат значителни загуби при тазгодишната реколта на царевица и ечемик. Вестник Financial Times пише, че на зърнените борси са се засилили опасенията от продоволствена криза, информира ИТАР-ТАСС.
Според специалисти, цитирани от изданието, не е изключено да се повтори кризата от 2007 - 2008 година, когато заради недостиг на зърнени култури цените им силно се повишиха, а това пък породи социални вълнения в редица страни.
В петък министерството на земеделието на САЩ не изключи в публикувания си доклад, "силно съкращаване" - до 14-годишен минимум на обема на националната реколта от царевица. Сега данните за нея са преразгледани към спад до 12,7 милиарда бушела (25 килограма).
На Парижката борса, която е най-голямата борса в ЕС, цената на пшеницата се повиши в петък с 10 процента, следвайки същото поскъпване на Чикагската борса, където един бушел царевица се продаваше за 5,65 долара.
Според FT сега на световния пазар има признаци за трескаво търсене на зърно от редица страните по света и преди всичко държави от Близкия изток и Северна Африка.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg