EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

FT: Трудни дни за ЧЕЗ в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT: Трудни дни за ЧЕЗ в България

mail12:00 | 05.03.2013прегледи 377 коментарикоментари 0


Чешката компания ЧЕЗ е изправена пред нови проблеми за дейността си в Югоизточна Европа, след като българският енергиен регулатор заяви, че планира намаляване на цените на енергията, пише британският икономически ежедневник Financial Times.
Съкращенията на цените в България ще засегнат също австрийската компания ЕВН и чешката Енерго-Про. Тези три компании контролират основната част от българския енергиен пазар, който бе приватизиран през 2005 г. Събитието създава поредно затруднение за ЧЕЗ в България, където се формират около 10% от приходите на компанията. Миналият месец българското правителство падна от власт след улични протести срещу високите цени на енергията, припомня изданието. ЧЕЗ, в която чешката държава има 70% участие, вече се сблъска с проблеми в албанския си клон, чийто лиценз бе отнет от местния енергиен регулатор през януари. Албанците обвиниха ЧЕЗ в лошо управление на електроразпределителната мрежа, което е довело до загуби на електроенергия и нарушава условията на договора от 2009 г.

ЧЕЗ отхвърля тези обвинения и иска обезщетения за "експроприацията" на албанския й клон, но загубата на инвестираните 200 милиона евро се отрази на резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2012 г. Сега Албания вече не е в счетоводството на ЧЕЗ, но предизвиканите в България проблеми вероятно ще имат още по-сериозни последици, защото тази страна е от по-голямо значение за дейността на чешката компания, отбелязва изданието.
Освен намаляването на енергийните цени, българските регулатори миналия месец започнаха процедури за анулиране на лиценза на местните подизпълнители на ЧЕЗ, като ги обвиниха, че злоупотребяват с доминиращата си пазарна позиция (ЧЕЗ държи 40% от пазара на електроенергията в България) и не спазват правилата за провеждане на търгове. ЧЕЗ определя тези обвинения като безпочвени, пише вестникът.
Българската прокуратура разследва трите водещи електроразпределителни компании, проверявайки разходите и данъчните им отчети, като докладът й се очаква на 22 март. В България ще се произведат предсрочни избори на 12 май. Един от основните фаворити - Българската социалистическа партия обяви в предизборната си програма, че може да национализира енерго-разпределителните дружества, ако дойде на власт, отбелязва Financial Times. След като спорът на ЧЕЗ с Албания, а след това с България, стана публично достояние, акциите на компанията паднаха с близо
17% на борсата в Прага през последните четири месеца, пише изданието.
 


Тагове: ЧЕЗ, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg