EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ford затваря завод в Уелс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ford затваря завод в Уелс

mail11:07 | 11.06.2019прегледи 919 коментарикоментари 0


Американският автомобилостроител Форд (Форд) ще затвори завода си за двигатели в Бридженд, Уелс, през септември 2020 година, което ще доведе до съкращаването на 1700 работни места, съобщиха синдикатите, цитирани от Франс прес.
Това бе оповестено на среща между представители на Форд и синдикатите, като официалното обявяване ще бъде по-късно през деня.
Автомобилостроителят взе това решение заради намаляването на производството в този завод, открит преди 40 години.
Заводът в Бридженд е произвел около 20 процента от 2,7-те милиона автомобилни двигатели във Великобритания през миналата година, но договорът за доставки на двигатели за Ягуар Ленд Роувър (Jaguar Land Rover) приключва през 2020 година, съобщи Ройтерс. Така заводът ще произвежда само двигатели Дрегън (Dragon) за някои модели на Форд.
"Ние сме крайно шокирани от днешната новина, това е истински неочакван удар за икономиката на Уелс и за Бриджен", каза синдикалният организатор от Джи Ем Би (GMB) Джеф Бек. Той възнамерява да продължи разговорите, за да "ограничи ефектите от тази унищожителна новина".
Преди срещата с представителите на Форд Бек заяви: "Ако най-лошите ни страхове се потвърдят, то това ще означава беда, както за членовете ни в Бридженд, така и за цялата община, които ние ще подкрепяме и в добри, и в лоши времена".
Според синдикалния лидер новината за затварянето идва в лош момент, веднага след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. Тръмп обеща амбициозно споразумение за свободна търговия между двете страни.
Най-големият британски синдикат Юнайт (Unite) определи новината като "икономическо предателство", особено след като Великобритания е основният европейски пазар за Форд
Форд съкращава работни места на някои пазари в опит да постигне обрат в губещите си операции. Освен това автомобилостроителят постоянно предупреждаваше британското правителство, че се нуждае от запазването на свободната търговия с ЕС след Брекзит, чиито условия остават неясни.
Процъфтяващият някога британски автомобилен сектор, възстановен от 1980 година благодарение основно на чуждестранни автомобилостроители, отчита спад в продажбите, производството и инвестициите от 2017 година, отбелязва Ройтерс.
През януари Форд обяви, че като част от усилията за подобряване на ситуацията в Европа ще съкрати хиляди работни места, че планира да затвори заводи и да спре губещите производствени линии.
Може да има закъснения и оскъпяване на двигателите на Форд, произвеждани във Великобритания, които се транспортирaт за монтиране в превозни средства в Германия, Турция, САЩ и други страни, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, отбелязва Ройтерс. /БТА


Тагове: Ford, Уелс, завод
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145