EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch понижи рейтинга на най-големите гръцки банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch понижи рейтинга на най-големите гръцки банки

mail16:30 | 15.07.2011прегледи 1282 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Fitch понижи с една степен рейтинга на пет от най-големите гръцки банки до В- (лат. буква) заради натиска върху ликвидностите, консолидацията и активите на тези кредитни учреждения в резултат на тежката дълго криза в страната, предаде Франс прес. Понижаването на оценката на тези пет банки е почти автоматично следствие от решението на Фич в сряда да понижи
суверенния рейтинг на Гърция от В+ на ССС. Става въпрос за Гръцката национална банка (BNG), Юробанк (Eurobank), Алфа (Alpha), Пиреус (Piraeus) и земеделската банка Ате (Ate), фигуриращи в списъка на 91 банки от 21 европейски страни, подложени на тестове за устойчивост от Банковия регулатор на ЕС (European Banking Authority - EBA), резултатите от които ще бъдат оповестени тази вечер.
Според агенцията понижението показва "влошаването на платежоспособността на тези банки", както и "засилването на натиска върху ликвидностите, консолидацията и активите заради сериозни опасения за дълга и икономиката на Гърция". Агенцията припомня, че "гръцките банки в момента се подкрепят от извънредни ликвидности от Европейската централна банка (ЕЦБ) и са изложени на рискове, което им позволява само ограничено поле за маневриране предвид изтичането на капитали в чужбина". Фич отбелязва също така "уязвимостта на капиталите на гръцките банки, изложени на държавния дълг на страната". Според гръцки банков представител банките в страната притежават пряко около 48 милиарда долара гръцки облигации - колкото и ЕЦБ.
Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) понижи в средата на юни с три степени оценката на четири гръцки банки - Гръцката национална банка, Пиреус, Алфа и Юробанк - до ССС, като предупреди за вероятност от криза на ликвидностите в краткосрочен план, която да засегне цялата банкова система в страната.Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос вчера изрази доверие в солидността на гръцката банкова система. На тестовете за устойчивост през юли 2010 година, още в началото на гръцката криза, единствено банка Ате се провали, а другите пет гръцки банки ги преминаха успешно, като покри изискването за минимум 5 процента основен капитал от първи ред (Core Tier 1 capital ratio).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg