EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Fitch с резерви спрямо САЩ & Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch с резерви спрямо САЩ & Китай

mail08:08 | 17.09.2019прегледи 989 коментарикоментари 0


Напреженията в търговската политика, включително неотдавнашната рязка ескалация на търговската война между САЩ и Китай и значителните рискове от Брекзит без сделка влошават глобалните икономически перспективи, се посочва в анализ на рейтинговата агенция "Фич" (Fitch Ratings).

В актуализация на прогнозите си за глобалната икономическа перспектива, "Фич" направи значителни ревизия в низходяща посока на оценките си за растежа на БВП на Китай и на Еврозоната през следващите 12 до 18 месеца, както и известна низходяща ревизия на оценките си за САЩ.

Кредитната агенция вече очаква темпът на икономически растеж в Китай да спадне до 6,1% през тази и до 5,7% през 2020 година спрямо предходни оценки от юни за растеж съответно от 6,2% и от 6,0%. Основна причина за влошаване на перспективите в Китай за следващите 12 до 18 месеца е търговската политика и по-конкретно тарифната война със САЩ.

"Фич" залага на растеж на БВП на еврозоната от 1,1% през тази и през следващата година при предишни прогнози за експанзия от 1,2% за 2019- и от 1,3% за 2020-а година.

Прогнозите за икономическия растеж в САЩ са също намалени до 2,3% през 2019 (от 2,4% през юни) и до 1,7% през следващата година (от 1,8% през юни).

Кредитната агенция "Фич" предупреди, че перспективите за икономическия растеж на еврозоната ще бъдат значително по-слаби в случай на Брекзит без сделка - риск, който започна да се увеличава доста силно през последните седмици и който може да предизвика значителна рецесия във Великобритания през 2020-а година.

Според "Фич" политиките на протекционизъм, главно от страна на САЩ, задушават перспективите пред глобалния икономически растеж.

Интензификацията на глобалните икономически рискове в низходяща посока откакто Федералният резерв намали през юли основната американска лихва вероятно ще накарат централната банка на САЩ да прибегне до ново понижение на лихвените ставки с 25 базисни пункта през декември таи година, прогнозира "Фич". Това се различава съществено от очакванията на финансовите пазари за ново намаление на федералната фондова лихва поне с 0,25% още на заседанието на Фед през следващата седмица.

Агенция "Фич" също така смята, че Европейската централна банка вероятно скоро ще обяви значителни разхлабващи паричната и лихвената политика мерки за стимулиране на слабата икономика на еврозоната, които да включват и рестартиране през октомври на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения". От своя страна мнозинството анализатори и участници на финансовите пазари очакват този четвъртък (12-ти септември) ЕЦБ да намали с нови 10 базисни пункта рекордно ниската отрицателна депозитна лихва до -0,5% от настоящото ниво от -0,4%, както и да обмисли рестартиране на програмата си за "количествени улеснения".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg