EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Fitch потвърди рейтинг на Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch потвърди рейтинг на Великобритания

mail10:07 | 29.09.2020прегледи 643 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Великобритания на ниво "АА-" с негативна перспектива. Според агенцията рейтингът на Обединеното кралство отразява баланса между високите доходи, диверсифицираната и напреднала икономика, от една страна, и високата и нарастваща задлъжнялост в публичния сектор, от друга.

Статутът на резервната валута на лирата стерлинг, солидният капиталов пазар и силните индикатори на управление подкрепят нивото на кредитен рейтинг. Публичният дълг е почти изключително в стерлинги, така че по-слабият валутен курс на британската лира няма да доведе до влошаване на динамиката на дълга, посочва Fitch.

Отрицателната перспектива на кредитния рейтинг отразява въздействието на пандемията от коронавирус върху икономиката на Обединеното кралство и произтичащото от това съществено влошаване на публичните финанси. Fitch прогнозира, че фискалният дефицит ще се увеличи значително тази година, а държавният дълг ще нарасне до над 120% от БВП през следващите няколко години. Освен това потенциалните промени в бъдещите търговски отношения с ЕС след Брекзит могат да ограничат икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Кредитната агенция очаква рязко увеличаване на дефицита на държавния сектор от 2,2% през 2019 г. до 17,7% от БВП през 2020 г., което е много над пика на нарастване на дефицита по време на световната финансова криза преди десетилетие и над прогнозното текущо осреднено ниво в размер на 8,5% от БВП, отговарящо на рейтинг "АА-".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg