EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fiat и Peugeot-най-еко автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fiat и Peugeot-най-еко автомобили

mail14:53 | 15.09.2009прегледи 433 коментарикоментари 0


Италианската автомобилостроителна компания Fiat SpA и френският й конкурент Peugeot-Citroen SA са единствените производители, които до миналата година доброволно са покрили изискванията на ЕС за намаляване на разхода на гориво
 и емисиите на въглероден диоксид. Това заявиха днес активисти от природозащитната организация „Транспорт и околна среда”, цитирани от Асошиейтед прес.
Организацията похвали германската група за производство на луксозни автомобили BMW AG, че е постигнала най-голям напредък при намаляването на емисиите на въглероден диоксид, след като е въвела технология за пестене на гориво при по-голяма част от моделите си.
Като цяло организацията предупреждава, че автомобилопроизводителите не полагат достатъчно усилия за "изчистване" на автомобилите си и ги призовава да ускорят действията в тази насока през следващите години.
Европейската автомобилна индустрия трябва да намали средното количество на емисиите на въглероден диоксид до 130 гр/км до 2015 г. или в противен случай отделни компании ще бъдат глобени от регулаторните органи.
Това целево равнище бе поставено миналата година, след като автомобилните компании не успяха да изпълнят доброволните изисквания за съкращаване на емисиите до 140 гр/км до 2008 година. Тези критерии бяха покрити единствено от Fiat и Peugeot отбелязва АП.
Двете компании произвеждат много малки и леки автомобили, които изразходват по-малко гориво.
Германската автомобилна група Daimler AG, която произвежда луксозните модели на Mercedes, в момента пуска на пазара най-замърсяващите автомобили в Европа, информираха активисти на организацията Транспорт и околна среда. Компанията трябва да намали емисиите на въглероден диоксид с 25 на сто до 2015 г., също както и японските групи Nissan Motor Co., Mazda Motor Corp. и Suzuki Motor Corp.
Въвеждането на норми е било движещият фактор за намаляването на емисиите от въглероден диоксид миналата година, отбелязва говорителят на организацията Йос Дингс. До 2020 г. всички автомобилостроителни компании в Европа ще трябва да продават модели с  емисии от средно 95 гр/километър.
Миналата година продажбите на коли в ЕС намаляха със 7 процента заради забавянето на икономическия растеж. Програмите "кеш-за-брички" в няколко държави от съюза обаче стимулираха продажбите през тази година, отбелязва АП.
Асошиейтед прес представя списък с автомобилостроителите, чиито модели замърсяват най-малко околната среда по показателя за емисии от въглероден диоксид на километър на всички техни модели, пуснати на пазара през 2008 година. Агенцията се позовава на данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) и природозащитната организация „Транспорт и околна среда”.
   
    1. Fiat SpA
    2. Peugeot-Citroen SA
    3. Renault SA
    4. Toyota Motor Corp.
    5. Hyundai
    6. Ford Motor Co.
    7. General Motors Corp.
    8. Honda Motor Co.
    9. BMW AG
    10. Suzuki Motor Corp.
    11. Mazda Motor Corp.
    12. Volkswagen AG
    13. Nissan Motor Co.,
    14. Daimler AG


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1105