EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

F1: 7 състезания, 7 победители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

F1: 7 състезания, 7 победители

mail12:15 | 11.06.2012прегледи 612 коментарикоментари 0


F1 Racing България
Формула 1 има своя 7-и победител в 7-ото състезание от сезона. Люис Хамилтън спечели Гран при на Канада с консервативна стратегия, след като екипите на Red Bull и Ferrari опитаха да излъжат McLaren с по едно спиране, но в крайна сметка това костваше на Фетел и Алонсо загуба на много позиции. Първите трима в Гран при на Канада не са имали победи през най-напрегнатия сезон в новата история на F1 – втори завърши Грожан, а трети – Серхио Перес.
Лидерите направиха стабилно стартиране и в класирането не настъпиха сериозни промени. След първия завой колоната изглеждаше така: Фетел, Хамилтън, Алонсо, Уебър, Розберг, Маса, ди Реста, Шумахер и Бътън. Още във втората обиколка усилията на Маса дадоха резултат и бразилецът спечели 5-ата позиция от Розберг. Пилотът на Mercedes скоро бе изпреварен и от Пол ди Реста с Force India. Само три обиколки по-късно Фелипе не прецени добре излизането си от първия завой и се завъртя. Маса все пак се върна в колоната, но на 12-а позиция, между двата Sauber-а. Логично той беше и първият в бокса за смяна, като се върна 20-и в колоната. Още в следващата обиколка в бокса влязоха също Шумахер и ди Реста.
В 14-ата обиколка се видя, че Бътън е твърде бавен с по-твърдия комплект. Той отстъпи мястото си на Райконен и веднага влезе в бокса, което напълно разруши стратегията му.
В тези обиколки Хамилтън влезе в секунда зад Фетел и това принуди германеца да влезе за смяна. Екипът на McLaren извика в бокса Люис още в следващата обиколка и така британецът излезе пред Фетел. Алонсо остана още две обиколки на пистата и след бокса си излезе пред Хамилтън и Фетел, което напълно преобърна класирането в челото. Това обаче даде възможност на Люис да използва DRS срещу пилота на Ferrari, което изведе британеца отпред. Най-бърза обиколка за пилота на McLaren му позволи да се отдалечи на повече от секунда от Алонсо.
Нараин Картикеян стана първият отпаднал в 25-ата обиколка, а само две обиколки по-късно и Педро де ла Роса спря край пистата с прегрели спирачки.
Хамилтън започна да записва най-бързи обиколки и получи насърчително радио съобщение от бокса, според което темпото му е достатъчно, защото конкурентите му ще спират в бокса по още веднъж.
В 33-ата обиколка Серхио Перес, единият от двамата пилоти, каращи с гумите, с които стартира, получи съобщение от бокса, че трябва да издържи още 10 обиколки. Пилотът на Sauber не се откъсваше на повече от секунда от Райконен в борбата за 4-ата позиция. Само обиколка след това съобщение Бътън влезе за втори път в бокса – 35 обиколки преди края той сложи супер меки гуми и напълно загуби шанс за точки.
Последваха обиколки, в които тримата лидери оформиха разлики помежду си от 4 секунди между Хамилтън и Алонсо, и 2 секунди между Алонсо и Фетел.
Кими Райконен влезе в бокса в 41-ата обиколка за първи път и така отстъпи 5-ата си позиция, за да излезе 8-и пред Розберг. Нико обаче се възползва от DRS-а си и мина пред финландеца. Перес смени гумите си в рекордната 43-а обиколка и се вклини между Mercedes-а и Lotus-а.
Шумахер за пореден път получи повреда в Mercedes-а си и трябваше да се прибере в бокса. Това е 5-ото състезание, от което Михаел отпада. В същото време болидът на Розберг се държеше чудесно и Нико даде нова най-бърза обиколка.
В 51-ата обиколка Хамилтън влезе в бокса и беше забавен с около секунда повече от необходимото. Люис сложи по-твърдите гуми и започна да скъсява разликата си с Алонсо на по-малко от 15 секунди, колкото се очакваше да трае спирането на испанеца. Скоро обаче се оказа, че Алонсо и Фетел смятат изобщо да не влизат втори път в бокса. Рискованата стратегия на Red Bull и Ferrari обаче не проработи, защото Фетел беше изпреварен безпроблемно с DRS-а на правата в 63-ата обиколка. Фетел дотолкова загуби скоростта си, че влезе в бокса за смяна и загуби мястото си на подиума. В следващата обиколка без никакъв проблем Хамилтън излезе начело, а Алонсо започна да губи преднината си пред Ромен Грожан, който за първи път в кариерата си се качи на второто най-високо стъпало на почетната стълбичка. Фернандо изгуби мястото си на подиума, когато Серхио Перес също изпревари испанеца, само обиколка преди това да направи и Фетел. Така Алонсо загуби четири позиции само за четири обиколки.
Тройката на подиума се попълни от пилоти, които досега нямаха победи през сезона, като и за тримата днешното класиране е връх през 2012.
 


Тагове: F1, Канада, Хамилтън
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg