EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EС:Търговията с храни възлиза на 401,5 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EС:Търговията с храни възлиза на 401,5 млрд.евро

mail17:45 | 19.04.2023прегледи 668 коментарикоментари 0


През 2022 г.  търговията на ЕС със селскостопански храни възлиза на 401,5 милиарда евро, с положителен търговски баланс от 58 милиарда евро. Въпреки нарастването на цените в световен мащаб обемите на търгуваните селскостопански и хранителни продукти не са намалели, а понякога дори са се увеличили се посочва в последния мониторингов доклад, публикуван от Европейската комисия.

Европейският съюз остава водещият световен търговец на селскостопански и хранителни продукти, известен със своето качество и конкурентоспособност. Широката мрежа от търговски отношения и споразумения на ЕС позволи диверсификацията на търговските партньори за преодоляване на предизвикателствата през годината, породени от инвазията на Русия в Украйна.

Износ

През 2022 г. износът на селскостопански храни от ЕС е достигнал 229,8 милиарда евро, което е увеличение с 31 на сто в сравнение с 2021 г. Зърнените култури и зърнените заготовки, както и продуктите за смилане се увеличават най-много в общия износ на ЕС.

Те представляват съответно 7 и 10 процента. В съответствие с ангажимента си към глобалната продоволствена сигурност, ЕС увеличава износа на пшеница за развиващите се икономики. Най-важните дестинации са Алжир (4,9 милиона тона), Мароко (4,1 милиона тона), Египет (2,9 милиона тона) и Нигерия (2,5 милиона тона).

Една от основните износни стоки на ЕС остават млечните продукти с износ на стойност 20,4 милиарда евро през 2022 г. Свинското месо също остава най-големият износен месен продукт през изминалата година с 13,8 милиарда евро, въпреки спада в китайското търсене.

По отношение на търговските партньори, Обединеното кралство все още е първата дестинация за износ на ЕС с една пета от общия износ. Съединените щати са на второ място с 13 процента от износа на ЕС през 2022 г., следвани от Китай със 7 процента.

Внос

През 2022 г. вносът в ЕС се е увеличил с 32 на сто спрямо 2021 г. в стойностно изражение. Това представлява 172 милиарда евро внос. Това до голяма степен се дължи на нарастването на световните цени, особено на маслодайните продукти и кафето.

Първата категория вносни продукти са маслодайни семена и протеинови култури, от които ЕС е внесъл на стойност 25,8 милиарда евро през 2022 г. Повишаването на световните цени е съчетано с нарастваща нужда от внос на слънчоглед и соя поради лятната суша на 2022 г. Такъв е случаят и с вноса на царевица, за да компенсира вътрешния спад в производството на ЕС.

Същевременно плодовете и ядките, както и кафето, чаят, какаото и подправките остават втората и трета най-важни категории селскостопански храни, внасяни в ЕС в стойностно изражение, които са се нараснали значително спрямо 2021 г., докато обемите са останали относително стабилни.

Бразилия остава първият източник на внос за ЕС, представляващ 12 на сто от общия внос през 2022 г. Обединеното кралство е на второ място с 9 на сто. Украйна е изпреварила САЩ като трети източник на внос на селскостопански храни от ЕС през миналата година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg