EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

EБВР ще работи за намаляване на лошите заеми в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EБВР ще работи за намаляване на лошите заеми в България

mail12:02 | 25.09.2017прегледи 5853 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще работи в България за намаляване дела на необслужваните заеми, които пречат на банковия сектор и са спънка пред икономиката заради намаления достъп до заеми, съобщават от кредитната институция.

„От дълго време необслужваните заеми се смятат за пречка пред съживяването на кредитните пазари. Дори когато са напълно провизирани, те отнемат от времето на банковите мениджъри и тези на фирмите и оскъпяват другите заеми", коментира управляващият директор в банката Ник Тесейман, цитиран в съобщенето да медиите.

Той е уверява, че ЕБВР, заедно с МВФ, Световната банка и Европейската комисия, е готова да помага на банките, на регулатора и на другите органи, да се намерят конкретни решения.

От банката посочват данни, според които необслужваните заеми от 14.8% през март 2015 г. са спаднали до 12.4% две години по-късно.

Според ЕБВР, повече инвестиции в икономиката могат да доведат до допълнително свиване на дела на тези кредити, които според тях са спаднали благодарение на усилията на централната банка.

Откакто ЕБВР работи с България тя е инвестирала 3.6 млрд. евро в икономиката на страната като през 2016 г. са вложени най-много средства в рамките на една година - 620 млн. евро. През тази година се очаква инвестициите от страна на ЕБВР да бъдат около 200 млн. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg