EUR 1.9558
USD 1.9016
CHF 2.0186
GBP 2.3087
CNY 2.8202
you tube
mobile version

EVN иска промени в цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EVN иска промени в цените

mail12:45 | 25.03.2013прегледи 861 коментарикоментари 0


EVN България Електроснабдяване внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия за тримесечен период от 1 април до 30 юни 2013 г. В заявлението на електроснабдителното дружество в Югоизточна България се предлага решението на ДКЕВР да не води до повишение на цените за крайните клиенти. „Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси“, заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България Електроснабдяване.

Заявлението за преразглеждане на цените следва правомощията на ДКЕВР, дадени й с последните промени в Закона за енергетиката, да прави ценови промени при необходимост по всяко време. Експертите на EVN България Електроснабдяване считат, че с последното ценово решение от 5 март 2013 г., ДКЕВР не е отчела всички възможности, които законодателят е предоставил, като се е ограничила единствено до намаляване на размера на технологичните разходи на операторите на електроразпределителни мрежи.

А също така от ДКЕВР не са взели под внимание изключително важното обстоятелство за некомпенсирани средства от „Национална електрическа компания” (НЕК) ЕАД към EVN България Електроснабдяване в размер на близо 125 млн. лева, натрупани за периода от юли 2012 г. до февруари 2013 г. Тези средства са натрупани вследствие на задължението, което EVN България Електроснабдяване има, за задължително изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), на енергия от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия както и предвид променения компенсаторен механизъм, по който става това изкупуване. Въпреки многократното уведомяване за тези обстоятелства от страна на EVN България Електроснабдяване ДКЕВР не взе под внимание, че до 30.06.2013 г. общият размер на задължението ще надхвърли 222 млн. лева.

Както не веднъж EVN България Електроснабдяване е заявявало, дружеството не е против „зелената“ енергия, а е против действащия механизъм, по който се компенсира дружеството за натрупаните разходи от задължителното изкупуване на енергията от ВЕИ и който превръща компанията в безлихвен кредитор на енергийната система на България.

В заявлението до ДКЕВР експертите на EVN България Електроснабдяване посочват, че съществува необходимост от ревизия на резултатите за постигнатата цел от 16% енергия от ВЕИ в брутното национално потребление, предвид инсталираните мощности за производство на енергия от ВЕИ, които само на лицензионната територия на дружеството надвишават 600 MW.

Делът на екологичната енергия в общия енергиен микс за базисната 2012г. за EVN България Електроснабдяване е 8,25 на сто. Отчетните данни за реализираните количества на регулирания пазар през второто полугодие на 2012г. показват значително намаление на количествата изкупена електрическа енергия, спрямо прогнозните по решение № ТЕ – 021 от 28.06.2012г. на ДКЕВР. Това се дължи на намаленото потребление на електрическа енергия в страната. В същото време обаче значително е нараснало производството и съответно закупеното количество електроенергия от ВЕИ.

 


Тагове: EVN, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 3159