EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EVN и НЕК погасяват задължения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EVN и НЕК погасяват задължения

mail06:30 | 14.02.2017прегледи 1193 коментарикоментари 0


EVN България Електроснабдяване ЕАД (EVN EC) и „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) подписаха споразумителен протокол, чрез който се съгласяват да погасят взаимни задължения чрез метода на прихващане съгласно Закона за задълженията и договорите. Протоколът цитира решение на  Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, което определя решението на EVN EC да използва прихващане за погасяване на задължения като валидно. Задълженията са в резултат на прилагане на механизъм за компенсиране на разходи от изкупуването на енергия от ВЕИ между НЕК като „обществен доставчик“ и EVN EC като „краен снабдител“.

Протоколът потвърждава и становището на EVN EC, че характерът на въпросните отношения между EVN EC и НЕК е търговски, а не лицензионен. В тази връзка EVN EC приема, че с уреждането на отношенията и отпадане на претенции от страна на НЕК към на EVN EC отпада и основанието на КЕВР да продължи производството по отнемане на лицензията за дейността обществено снабдяване с електрическа енергия, издадена на дружеството.

Пстигнатото споразумение доведе до положителен ефект върху консолидираните приходи на ЕВН, които през второто тримесечие на периода 2016/2017 г. са в размер на 38 млн. евро. Постигната договорка намалява рисковете от това България да бъде осъдена от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Споразумението урежда стар спор от периода 2012-2013 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg