EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EurоActive: България се страхува от газова криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EurоActive: България се страхува от газова криза

mail11:13 | 18.11.2009прегледи 764 коментарикоментари 0


България, която беше една от най- сериозно засегнатите държави от настъпилата в началото на 2009 г. газова кризата, заради недоразуменията между Русия и Украйна по отношение на транзита на газ, предупреди за забавяне на инфраструктурната дейност, насочена към осигуряване на енергийна независимост от подобни енергийни спорове, пише днес EurоActivе.
Българският външен министър Румяна Желева заяви пред журналисти в Брюксел, че не е получено и едно евро от средствата, отпуснати от Европейската комисия миналото лято по линия на създаване на газови връзки, които имат за цел да намалят зависимостта на страната от руските газови доставки.
Изграждането на връзките са част от „възстановителния план”, предприет от президента на ЕК Жозе Мануел Барозу преди да бъде преизбран за поста, отбелязва изданието. Чрез едната газова връзка България е планирано да се свърже с газовата мрежа на Гърция, а чрез другата - с Румъния.

През декември 2008 г. правителствата на държавите от ЕС приеха да отпуснат финансови стимули в размер от приблизително 1.5% БВП на ЕС или 200 млрд. евро, отбелязва EurоActivе. Решението за сумата е базирано на предложение от Европейската комисия, представено през ноември 2008 г.
През юли 2009 г. са одобрени 47 проекта за изграждане на газови и електрически връзки. Сред тези проекти 18 са насочени към създаване на инфраструктурни газови проекти на стойност 1 440 млн. евро. По тази линия на България има одобрени 45 млн. евро за изграждане на газова връзка с Гърция и други 10 млн. евро за изграждане на подобна връзка с Румъния.
„Имаме проблем с изграждането на тези връзки и ще настояваме пред Комисията за тях. Не може просто да се откажем от тези пари”, коментира българският външен министър. 
Желева, която официално е номинирана за еврокомисар, отрече забавянето на отпускането на средствата да е заради дейността в София и подчерта, че проектите са с водещ приоритет за страната. Продължителните процедури, добави тя, засягат всички бенефициенти, не само България.
Желева призна, че дори и да бъдат осигурени средствата, страната все още ще се нуждае от осем до десет години, за да се подсигури от негативните последици от кризи, подобни на тази от януари 2009 г.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg