EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Eurobank EFG: Оживление в България след юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Eurobank EFG: Оживление в България след юни

mail14:00 | 19.01.2011прегледи 1589 коментарикоментари 0


Банковата група Eurobank EFG представи прогнозите си за икономиките от Нова Европа на конференцията Euromoney във Виена, посветена на Централна и Източна Европа, съобщи пресцентърът на банковата група в София Eurobank EFG прогнозира постепенно подобряване на българската икономика, вследствие на плавно възстановяване на вътрешното търсене през 2011 година. Според анализите на групата растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) през годината ще е 2,5 %, а първите знаци за съживяването на икономиката ще се видят през втората половина на годината. Силното представяне на износа на страната ще се отрази и на другите сектори, като това постепенно ще допринесе за по-балансиран модел на растеж.
Подобренията в усвояването на средства от европейските фондове от своя страна ще подпомогнат възстановяването на инвестиционния поток в страната.
"Българската икономика бавно се възстановява, след като преодоля най-тежкия си период в края на 2009 година. Макар вътрешното търсене да остава слабо, България изглежда успешно отговаря на ключовото предизвикателство пред себе си, а именно да намери нов баланс за своята икономика", заяви Гикас Хардувелис, главен финансист на групата. Според него макар и болезнено, през 2010 г. България постепенно се е справила с изграждането на нов модел за икономически растеж, който вече не
разчита единствено на кредитиране и потребление, а набляга на конкурентоспособност и износ. Икономистът отбеляза, че това е особено важно предвид валутния борд в страната, който не позволява прилагането на валутни механизми за подобряване на конкурентноспособността, а изисква тази корекция да се осъществи от производствената страна с цел повишаване на производителността.
Като ключов фактор за икономическото възстановяване на региона генералният мениджър на Eurobank EFG Джорджо Прадели определи засилването на реалната икономика. "Начинът за набиране на ресурси на банките е променен, като основен източник за това са местните пазари. Банките вече не могат да поддържат високия кредитен растеж от преди кризата и променят своя модел, като фокусът е изместен към кръстосани продажби, трансакционно банкиране и клиентска ориентация," заяви той.
Eurobank EFG е традиционен партньор на конференцията Euromoney, посветена на Централна и Източна Европа, която ежегодно се провежда във Виена, и нейни представители за поредна година участваха във форума. Групата беше и домакин на работна група на тема "Постигане на растеж при строга фискална дисциплина", модериран от главния й икономист Гикас Хардувелис и с участието на Меглена Плугчиева, специален съветник на Виенската инициатива EБВР, представители на МВФ, ЕБВР, Световната банка и гръцкото правителство. Дискусиите на работната група бяха посветени на непопулярните фискални мерки, които целят да запазят макроикономическата стабилност с риск да забавят икономическия растеж, предприети от редица правителства от Нова Европа.
Страните от Централна Европа (ЦИЕ) и Турция се възстановяват по-бързо от кризата, докато в страните от Югоизточна Европа има известно забавяне. Това се отчита в най-новия анализ на UniCredit Group за развитието на банковия сектор на Централна и Източна Европа, който бе представен на годишната конференция на Euromoney във Виена.
След като прогнозираха 3,6 процента среден растеж за региона на ЦИЕ за 2010, анализаторите на UniCredit очакват този показател да се увеличи до 3,8 процента за 2011 година.
Прогнозите икономиките на различните страни са различни.
"Отличници" са страните от Централна Европа и Турция, докато Югоизточна Европа все още бави възстановяването си. Според прогнозата на UniCredit увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще бъде 2,8 процента през 2011 година.
Кризата не е засегнала дългосрочния потенциал на ЦИЕ, свързан с икономическата конвергенция - необходимостта от настигане на западните икономики. Това посочи Джани Папа, директор на УниКредит за ЦИЕ. Моделът на растеж на региона, основаващ се на капиталовите потоци, нарастващата конкурентоспособност и
подобряване на стандарта на живот е недокоснат.
Съотношението на ипотечното финансиране спрямо БВП се очаква да достигне 8 процента за 2010 година в сравнение с 40 процента за страните от Еврозоната. Това показва, че потенциалът за растеж на пазара в ЦИЕ е налице, коментира Джани Папа.
Според него потенциал за наваксване има и в корпоративния сектор - фирмените заеми представляват 26 процента от БВП в ЦИЕ, а в еврозоната процентът им е 52.
И конвергенцията, и разпространението на финансови услуги ще са основа за развитие на банковия бизнес в ЦИЕ в средносрочен и дългсрочен план, прогнозираха от UniCredit. Банковият сектор на ЦИЕ ще продължи да расте по-бързо в сравнение на по-зрелите пазари, но ще остане на по-ниски нива спрямо отчетените преди кризата.
Ребалансирането на макроикономическия модел ще се отрази и на банковия бизнес модел, каза Дебора Револтела, директор "Стратегически анализи" на UniCredit.
Възползвайки се от външната ликвидност и ниския риск, местните банки можеха да подкрепят вътрешното търсене на кредити с финансиране отвън, допълни Револтела. Според нея този модел вече е променен - по-високата цена на финансовите ресурси и
по-големият риск карат банките да разчитат повече на вътрешно финансиране за кредитната си дейност.
Револтела прогнозира по-малко потребителско кредитиране поне в началната фаза на възстановяването на региона за сметка на повече фирмено кредитиране, особено в експортно ориентираните сектори.
Според Револтела пълното възстановяване на търсенето е необходима предпоставка за възстановяване и на банковия бизнес. Револтела очаква по-добра печалба за банковия сектор през 2011, но с все още умерен темп на възстановяване.
 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg