EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EU компенсации за 5 зеленчука

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EU компенсации за 5 зеленчука

mail10:20 | 10.06.2011прегледи 561 коментарикоментари 0


Всички зеленчукопроизводители, които не са реализирали продукцията си заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли, ще получат компенсация. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с браншовите организации на производители на зеленчуци в МЗХ. Продуктите, които ще бъдат компенсирани са краставици, салата, домати, тиквички и пипер, информира министърът. Това решение е взето на проведеното извънредно заседание на министрите по земеделие от ЕС в Люксембург.
Както е известно ЕК отпуска за 27-те страни 210 млн. евро компенсации.Така ще бъдат покрити 50% от средната цена за килограм продукция за референтния период: 26 май - 30 юни, 2008-2010 г. В случай, че кризата продължи първоначално определения бюджет ще бъде актуализиран и ще бъде увеличен на нива, отговарящи на реално пропуснати ползи.
Очаква се на 14 юни 2011 г. на заседание на Управителния комитет по плодове и зеленчуци да бъде гласуван Регламент, който ще прецизира разпределението на бюджета и изискванията към заявителите. Производителите ще трябва да сключват договори или с организациите на производители или с Разплащателна агенция, за да получат средствата. Те ще трябва да докажат своите загуби с нужната счетоводна документация.
Министърът Найденов предупреди, че средствата са на 100% европейски и разходването им ще бъде проверявано от ОЛАФ и Европейската сметна палата. Много е важно всички да бъдат коректни при подаването на данните за загубите си.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg