EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EK:70% ръст в търсенето на храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EK:70% ръст в търсенето на храна

mail18:00 | 01.02.2012прегледи 751 коментарикоментари 0


Очаква се до 2050 г. световното население да достигне 9 милиaрда души, а търсенето на храна, фураж и целулоза да се увеличи с 70%, съобщава ЕК. За да процъфтяват при тези условия, икономиките ще трябва да използват природните ресурси много по-ефективно. Начинът, по който потребяваме и произвеждаме, ще бъде ключът към успеха или провала на Европа в този процес. По тази причина Еврокомисията планира да преразгледа политиките на ЕС за потребление и производство и започна допитване до обществеността, което ще продължи до 3 април. Както е посочено в приетата през септември миналата година "Пътна карта на Европа за ефективно използване на ресурсите" (Roadmap to a Resource Efficient Europe), предприятията ще трябва да произвеждат повече добавена стойност с по-малко ресурси, а потребителите ще трябва да се приспособят към по-устойчиви модели на потребление на продукти и услуги, ако искаме в бъдеще да сме в състояние да удовлетворим нуждите си и да запазим същото ниво на благосъстояние.
 Поради това Европейската комисия преразглежда мерките си за устойчиво потребление и производство (УПП), за да гарантира, че те действително ще спомогнат за по-ефективното използване на ресурсите в Европа и ще дадат насока за дългосрочен устойчив растеж.
Устойчивото потребление и производство е основна цел на Европейския съюз от подписването на Договора за ЕС през 1992 г. в Маастрихт. Централната идея е да задоволяваме собствените си потребителски нужди по начин, който да не лишава бъдещите поколения от възможността да задоволяват своите. Съгласно Договора всички европейски политики трябва да включват съображения и цели за устойчивост така, че да допринасят по интегриран начин за постигане на икономическите, екологичните и социалните цели.
Първият структуриран и синергичен пакет от действия и предложения, които целят да подобрят екологичните показатели на продуктите и да стимулират търсенето на по-устойчиви стоки, беше включен в публикувания през 2008 г. план за действие за устойчиво потребление и производство и устойчива промишлена политика . Оттогава в рамките на този план бяха осъществени доста инициативи, трябва обаче да се разработват още по-амбициозни планове за преодоляване на отрицателното въздействие на потреблението върху околната среда и да се дадат възможности на потребителите да преминат към потребление с ефективно използване на ресурсите. Реалният политически контекст на устойчивото потребление и производство и устойчивата промишлена политика е стратегия "Европа 2020", която се стреми към интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж; в момента тя е главната стратегия на Европа за подпомагане на икономическия растеж и създаване на работни места.
Политиката за УПП допринася и за водещата инициатива за ефективно използване на ресурсите в рамките на стратегията "Европа 2020", като спомага за превръщане на общите насоки на политиката за ефективно използване на ресурсите (отделяне на икономическия растеж от използването на ресурсите и влошаването на околната среда) в конкретни цели; по този начин отделните икономически субекти се насърчават да реализират най-добрите икономически постижими екологични показатели, се посочва в съобщението на Еврокомисията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039