EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

EK срещу затлъстяването на децата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EK срещу затлъстяването на децата

mail17:55 | 28.09.2009прегледи 673 коментарикоментари 1


 

    "Яж, пий, движи се" - това е мотото на организираната от Европейската комисия кампания за здравословно хранене и срещу затлъстяването сред децата в Европейския съюз.

    Начало на кампанията даде днес комисар Мариан Фишер Боел, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони.
    Когато гледаме наоколо и виждаме колко много са децата с наднормено тегло,  ясно е, че трябва да се вземат бързи мерки. Осигуряването на плодове и мляко в училищата са стъпки в правилна посока, а с кампанията за здравословно хранене ще изпратим до самите училища посланието, че не е трудно да се поддържа форма, заяви тя на пресконференция при стартирането на кампанията.
    В Европейския съюз около 22 милиона деца са с наднормено тегло, а 5 милиона страдат от затлъстяване, много повече отколкото преди пет години. В Европейската комисия са убедени, че на тази неблагоприятна тенденция трябва да се сложи край. В противен случай трябва да се понасят нейните последици, които никак не са безобидни - диабет, сърдечносъдови заболявания, ранни случаи на остеопороза.
    Проявата предвижда три пътуващи изложения, които тръгват от централата на Европейската комисия, сградата "Берлемон" в Брюксел. Ще бъде открит също интерактивен уебсайт, ще се организират  различни състезания с цел да се подобряват хранителните навици на децата.
    И за да достигне до по-широка публика, в кампанията ще участват една от най-добрите тенисистки в света Жюстин Енен, която след двегодишно прекъсване съобщи тези дни, че се връща в големия тенис, както и осемгодишният Росолино Канио от Италия. Момчето влезе в книгата на рекордите "Гинес", след като стана най-младият плувец, преплувал дългия 3,6 километра пролив Месина между остров Сицилия и континентална Италия.
    Кампанията за здравословно хранене се финансира изцяло от земеделския бюджет на Европейския съюз и ще се води  успоредно с раздаването на плодове и мляко в училищата, важна инициатива за изграждането на по-балансиран режим и на здравословни хранителни навици у децата.

 


Тагове: ЕС, деца, хранене
 
Коментари
 
Iva petrova - 21-05-2011 г. 20:58:23

Нарастващата тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Основна причина за това е лошото състояние на материалната база за спорт в българските училища. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в сегашните условия. Инициативата „Активни и здрави“ на Фондация „Димитър Бербатов“ и „Данон Сердика“ се ражда именно след осъзнаване на тъжната статистика на Националния център за опазване на общественото здраве, според която всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=12

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg