EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ECall в автомобилите след 2015 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

eCall в автомобилите след 2015 г.

mail12:00 | 13.09.2011прегледи 494 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие на 8 септември 2011 г. първата мярка по изпълнение на целта до 2015 г. софтуер във всеки автомобил да набере номера за аварийно-спасителните служби вместо водача в случай на сериозно произшествие, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Намерението на Комисията е от 2015 г. нататък животоспасяващата система eCall да се монтира на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства. В случай на тежко пътнотранспортно произшествие eCall автоматично набира единния европейски номер 112 за спешни повиквания и предава местоположението на превозното средство на аварийно-спасителните служби.
С приетата препоръка се призовават държавите-членки да гарантират, че операторите на мобилни мрежи ще обновят своята инфраструктура, така че повикванията от системата eCall да бъдат ефективно прехвърляни към съответните аварийно-спасителните служби с приоритет и безвъзмездно. Целта е до 2015 г. системата eCall да стане напълно оперативна навсякъде в Европейския съюз (както и в Хърватия, Исландия, Норвегия и Швейцария).
Внедряването на системата eCall ще помогне всяка година в Европа да бъдат спасявани стотици хора и ще намали последствията от нараняванията и травмите в десетки хиляди случаи. Тя е особено необходима за случаите, когато водачът или пътникът е в безсъзнание или няма възможност да набере единния европейски номер 112. Според оценките тази технология ще ускори пристигането на спасителни екипи с около 40 % в градските райони и с 50 % в селските райони.
Предвижда се разходите по инсталиране на системата eCall в новите автомобили да възлизат на по-малко от 100 EUR. Системата защитава неприкосновеността на личния живот и не позволява проследяването на превозни средства, тъй като докато не бъде задействана при катастрофа не изпраща никакви сигнали.
Очаква се Европейската комисия да приеме спецификации за модернизиране на центровете за спешна помощ, с оглед създаване на необходимите технически и организационни възможности за работа със системата.
 


Тагове: eCall, автомобили, ЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg