EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Dexia – кризата удари „сърцето”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Dexia – кризата удари „сърцето”

mail16:50 | 05.10.2011прегледи 539 коментарикоментари 0


По-малко от три месеца, след като Dexia SA показа добри резултати от стрес-тестовете, Франция и Белгия обмислят допълнителен план за помощ, придвижвайки по този начин кризата от периферията към центъра на Европа. „Виждаме практически пример за разпространение на кризата”, коментира Жан-Пиер Ламберт, анализатор от „Кийфи, Брюет енд Уудс” в Лондон по повод „материалната експозиция” на дълга на страните по периферията на ЕС. „Инвеститорите не са сигурни какви ще бъдат загубите от дълговата криза, нито докъде могат да паднат цените на акциите. Те са притеснени относно рисковете и намаляването на тяхното финансиране”, допълва Ламберт.
Днес по обяд, акциите на Dexia се повишиха с 6.7% до 1.08 евро на Брюкселската борса, след като бяха разгледани предложения за подкрепящи мерки в полза на банката. Акциите на Dexia се сринаха с 22% през изминалия ден, въпреки че френското и белгийското правителство обещаха да подкрепят банката.
Както стана ясно от изявлението на белгийския премиер Ив Льотерм вчера, планира се създаването на „лоша банка”, която да поеме рисковите активи на Dexia. Обсъжда се сливане на банката с някоя от големите френски банки, като държавните „Кес де Депо” и „Ла банк постал”. Новосъздадената банка обаче ще се раздели с печелившите си звена Denizbank в Турция, Dexia Asset-management, за които ще се търсят купувачи.
Dexia няма да банкрутира и Франция ще осигури гарантиране на депозитите, заяви днес френският министър по европейските въпроси Жан Леонети. Управителят на френската централна банка Кристиан Нойер каза, че преструктурирането на Dexia няма да рефлектира върху кредитния рейтинг на страната (ААА). „Няма заплаха за останалите френски банки, които ще останат стабилни”, увери Нойер в интервю за радио Europe1.
Жан-Франсоа Неуез от „Голдман Сакс” обаче разпрати бележка до клиентите си вчера, че френските банки, включително Societe Generale и Credit Agricole са особено уязвими към влошаването на доверието на пазара. Това е така, заради големите баланси, значително едрите ликвидни нужди в рамките на различни валути и намалените перспективи за възстановяване на капитала. Котировките на т.нар. застраховки срещу фалит (CDS) на френските банки отбелязаха ръст вчера, като при Societe Generale повишението е с 32 пункта до 384, при Credit Agricole – с 24 пункта до 287 и BNP Paribas – с 23 пункта до 286. Това увеличение от своя страна дава ясни сигнали за влошаване на кредитното качество.
„Dexia по никакъв начин не е сама по отношение на риска”, казва Саймън Мауган от MF Global Ltd., Лондон. „Има много други банки, които са увеличили своите активи повече от депозитната им база, подобно на Dexia. Това ги прави масово изложени на риск. Капитулацията е започнала, и хората осъзнават, че трябва да се предприемат конкретни действия”, допълва той. Данните за тази година показват, че акциите на банката са намалели с 59%. Най-голямата скорост на спад на акции сред всички компании, отразени в индекса на Bloomberg - Europe 500 Banks and Financial Services, от вчера принадлежи на Dexia. От тук нататък, Франция и Белгия поемат всички действия по спасяването на банката, след като веднъж вече го направиха – през 2008г. Управляващите уверяват, че и този път мисията ще бъде успешна, а очакванията са още до края на 2011г., „добрите” активи на Dexia да бъдат разпродадени. Източник: Bloomberg /със съкращения и допълнения/

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg