EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Dacia стачкува срещу правителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Dacia стачкува срещу правителството

mail09:00 | 26.01.2011прегледи 459 коментарикоментари 0


Над 7000 души участват в протестен митинг срещу социалната политика на румънското правителство, организиран от синдиката на автомобилостроителната компания Дачия в центъра на град Миовени, Южна Румъния, съобщи Медиафакс.
В протеста участват основно служители на компанията, но според синдикалните лидери към протеста са се включили и служители на други компании от автомобилната промишленост и членове на синдикатите от сферата на администрацията, образованието и здравеопазването. Те протестират срещу промените в Кодекса на труда и на колективните трудови договори, както и срещу поскъпването на бензина.
Протестиращите носят барабани и свирки, и скандират "Долу Бъсеску", "Долу правителството", "Увеличихте бензина, а не помислихте за нас".Синдикалните лидери уточняват, че протестът не е насочен срещу собствениците на Дачия от френската група Рено, а срещу правителството.
"Това е протест срещу измененията в кодекса на труда, законите за колективните трудови договори, закона за синдикатите, закона за трудовите конфликти и срещу поскъпването на горивата", се посочва в съобщение на синдиката.
Синдикалистът Йон Йордаке обяви пред АФП, че новият Кодекс на труда ще превърне работещите в роби. "Само управляващите са визирани в този митинг и искаме
оставката на правителството", заяви заместник-председателят на Синдиката на автомобилостроителната компания Дачия Марин Ангел. Той обяви, че участниците в протеста имат намерение да се отправят към Букурещ и да организират демонстрация пред сградатана правителството, предаде ИТАР-ТАСС. Дачия е собственост на френската група Рено от 1999 г.


 


Тагове: стачка, Dacia, закони
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg